Už po dvacáté se v sobotu 18. května uskuteční tradiční turistická a cykloturistická akce vedoucí nádhernou přírodou okolí Kamenického Šenova, Lužickými horami a národním parkem České Švýcarsko – Za kvetoucí měsíčnicí.

Účastníci si mohou vybrat z pěti tras pro pěší v délce od 3 do 50 kilometrů a tří pro cyklisty, od 43 po 80 km. Start a cíl je u Kulturního domu v Kamenickém Šenově od 6 do 7 hodin pro ty, kteří chtějí vyrazit na nejdelší pěší trasu, od 8 hodin pro ostatní. Pěší trasy 3,6 a 16 km budou navíc spojeny s jízdou historickými autobusy.

O víkendu proběhlo už tradiční Jarní Sosnění.
Tip Deníku: Veteráni dorazí na autodrom

Na pěší trase 30 km se účastníci svezou historickou lokálkou z Kamenického Šenova do České Kamenice. V cíli každý účastník obdrží pamětní list a upomínku na akci. Pro všechny účastníky je u kontroly Křížový buk připraveno malé občerstvení, pro účastníky pěší 50 km trasy i v cíli. Výletníci se dostanou na místa, která navštívila třeba princezna Krasomila, a samozřejmě na rozkvetlou měsíčnici vytrvalou, jejíž největší výskyt v ČR je v přírodní rezervaci Líska.

Původní turistický pochod Za kvetoucí měsíčnicí vznikl v 70. letech 20. století. Po několikaleté pauze se tradici podařilo obnovit v roce 2000 a každým rokem přibývá účastníků. Loni za měsíčnicí vyrazilo na 800 výletníků. Veškeré informace jsou na www.zakvetoucimesicnici.cz.