Rok 1913 se ale stal významným mezníkem v historii Panské skály. Dvanáctého března toho roku byla těžba z nařízení okresního hejtmanství v Děčíně přerušena a 30. dubna 1913 bylo lámání kamene na Varhanách úplně zakázáno. Od té doby se tu už nikdy netěžilo.

Panská skála zůstala. Vede k ní dnes sedmnáct kilometrů dlouhá cyklostezka Varhany a naplánovat si do okolí Práchně výlet nejen na kole není vůbec špatný nápad. Speciálně zbystřit by mohli ti, které zajímá historie, nebo ti, kteří mají velkou fantazii. Procházet se v okolí Panské skály znamená totiž také potkávat a představovat si to, co bylo a už bohužel není.

V okolí Práchně bývalo dříve několik oblíbených výletních míst. Kromě Panské skály je vysokou dominantou osady také kopec Vyhlídka, na jejímž vrcholu bývala restaurace a na nedalekém Obrázku stávala dokonce rozhledna. Na jednom svahu Vyhlídky je dnes sjezdovka.

Od Práchně směrem k Polevsku se táhne hřeben Klučky s pěkným čedičovým lomem a na jihu vystupuje hřbet Kameníku s vyhlídkou na České skále. Na jeho východních svazích, strmě spadajících do údolí Sporky ke Skalici, leží malebná ves Slunečná. Nedaleko od Práchně stávala pod Kameníkem také výletní restaurace Oberwald.

Tomu všemu dodnes dominuje Panská skála. Přežila, ale kdyby se o její zachování nezasloužila řada významných lidí, jedinečná ukázka sloupcové odlučnosti čediče by s postupující těžbou s velkou pravděpodobností úplně zanikla.

Jedním z nich byl Josef Emanuel Hibsch (1852-1940), který v té době působil na Zemědělské akademii v Děčíně-Libverdě a svůj život zasvětil geologickému studiu Českého středohoří.

Záchrana Panské skály se stala i jedním z hlavních cílů českolipského Exkurzního klubu, založeného 10. dubna 1878. „Jeho snaha však byla dlouho neúspěšná, protože zákony na ochranu přírody ještě neexistovaly a Český zemský výbor žádost o vykoupení skály zamítl," připomíná Jiří Kühn na webu Lužické hory.cz.

V roce 1902 vzniklo v Děčíně Sdružení na záchranu Panské skály, které se snažilo potřebné peníze do ochranného fondu shromáždit sbírkami, pořádáním loterie, dobročinných bálů či prodejem upomínkových předmětů s motivem skály. O dva roky později se podařilo dosáhnout alespoň zastavení těžby na samotném vrcholku skály.

V listopadu 1906 uzavřelo Sdružení na záchranu Panské skály s majitelkou dohodu o pronájmu hlavní části skály na 6 let za roční poplatek 300 korun. Po vypršení smlouvy v lednu 1913 ale majitelka lámání sloupců ze skály obnovila. Naštěstí přišla nařízení děčínského hejtmanství.

Země krále Miroslava bude v sobotu patřit princeznám Staré dobré Anglii se sice před několika týdny narodil potomek královské rodiny, ale tolik králů a princezen, kolik by jich v sobotu odpoledne mělo být pod Panskou skálou, by určitě Anglie nedala dohromady ani jako Spojené království.
V rámci akce „Pohádková Panská skála" budou totiž Varhany hostit slet králů a princezen.  V této roli a kostýmu může přijít  každý a může pak vyhrát v soutěži o nejkrásnější princeznu a krále.
Akce začíná ve 14 hodin. Její součástí budou také turistický vláček Oybin express, výstava starých pohlednic, exhibice dravců,  rytířské klání a dobové hry, jízdy na koních, soutěže pro děti, výtvarné dílny i komentované prohlídky Panské skály.  Od 18 hodin vystoupí skupina Causa Rock a po nich od 20. 30 hodin Beatles Revival.