„V dějepisu teď probíráme 1. světovou válku. O událostech roku 1989 jsme se ve škole ani doma zatím nebavili," říká Matěj Gazsi z 9.B. Jeho spolužačka Kateřina Houhová doplňuje: „Chtěla bych více takových hodin dějepisu, kdy nám o starých událostech poví ten, kdo je zažil."

„Film, který nám město nabídlo, použiji na jaře, až budu probírat novodobé české dějiny. Je fajn, že dokument má 11 minut, to je jednak přesně doba, po kterou naši žáci udrží pozornost, jednak zbude čas na diskuzi," říká Pavlína Svobodová ze ZŠ 28. října.

ZŠ a MŠ Jižní, ZŠ Slovanka a ZŠ 28. října navíc využily možnost uvítat v devátých ročnících místostarostku města Alenu Šafránkovou. Ta jim zprostředkovala vlastní zkušenosti s předlistopadovou dobou.

„V diskuzi se mě žáci ptali na obyčejné věci každodenního života, nemohli třeba pochopit, že banány a mandarinky byly nedostatkovým zbožím. Porovnávali jsme ceny, platy, dostupnost výrobků, možnost cestovat, vyjádřit svůj názor… Řeč se stočila i k pojmům pionýr a spartakiáda, o nichž byla v dokumentu zmínka, ale i k tématu svobody, demokracie a médií," uvedla Šafránková.