Kácení vzrostlých topolů se v Zákupech stalo téměř tradicí. Po více než stovce pokácených stromů v okolí stadionu v roce 2004 a nyní chystaném kácení zbylých šestadvaceti topolů na témže místě, vzaly za své také další stromy.
Tentokrát se však vše obešlo bez problémů a kácení bylo na základě řádné žádosti povolené. Padesát stromů pokácela na letos na jaře společnost Angusland z N. Zákup, která zde provozuje zemědělský podnik.
„Jedná se o přibližně padesát urostlých topolů, které se ztratily ze dne na den v areálu bývalé volné stáje. Bez toho, že by předem na kácení obyčejné lidi někdo upozornil,“ sdělil rozzlobeně obyvatel Zákup Lubomír Moravec.
„Byly to náletové dřeviny na pozemku, který je vedený jako ostatní plocha. Nebyl proto důvod, proč jejich pokácení bránit,“ obhajuje kácení vedoucí odboru životního prostření Městského úřadu v Zákupech Marta Dostálová.
„S těmito nálety si příroda dala velkou práci. Rostly jako svíce pěkně v řadách,“ s ironickým výrazem na tváři odporuje Lubomír Moravec a pokračuje: „V Zákupech žijí občané, kteří si pamatují výsadbu této topolové aleje. Nálety to rozhodně nebyly. To ale při povolování kácení nikoho nezajímalo,“ dodává na závěr.
Vzhledem k tomu, že město klasifikovalo stromy jako nálety, nemusí nikdo provést ani náhradní výsadbu. Jejich kladný vliv na životní prostředí je tedy nenávratně pryč.

Další zprávy z regionu najdete zde