Je to 30 procent pracovníků, které podnik po ukončení výroby na Českolipsku propustil. „Zhruba sto sedmdesát lidí je v evidenci po celou dobu a zatím se jim práci najít nepodařilo, ti ostatní už zaměstnání měli nebo je zaměstnaly obce na veřejných pracích a postupně se zase do evidence vrátili,“ řekla mluvčí Úřadu práce v České Lípě Marcela Ottová.

Novoborský Crystalex byl ještě na podzim 2008 největším podnikem zkrachovalé sklářské skupiny Bohemia Crystalex Trading (BCT) s ročním obratem kolem 1,5 miliardy korun. V té době zaměstnával přes 1800 pracovníků v Novém Boru, Karolince na Vsetínsku, Hostomicích na Teplicku a Vrbně pod Pradědem.

Kvůli nedostatku kapitálu a neschopnosti dostát závazkům vůči věřitelům na něj 20. ledna 2009 vyhlásil soud úpadek. Jen na Českolipsku pak přišlo o práci na 1300 lidí, zhruba čtvrtina z nich ale podle Ottové odešla postupně do předčasného důchodu.

Loni v lednu se výroba ve sklárně znovu rozběhla. Rozlehlý areál v Novém Boru a závod v Karolince koupila za 363 milionů korun společnost CBC Invest.
Další desítky milionů musela firma investovat, aby mohla obnovit výrobu. Nový vlastník získal i chráněné vzory skla a značku Crystalex.

Nyní podniká pod novým názvem Crystalex CZ. Před rokem firma rozjela v Novém Boru první dvě linky a v létě pak další dvě. „Nyní se pracuje na generálce třetí pece, aby se mohly pustit další dvě linky,“ řekl jednatel společnosti Jiří Hudera.

Budou nabírat

Denně tak v Novém Boru vyrábějí kolem sta tisíc sklenic. „V současné době zaměstnáváme více než pět set lidí, z toho sto sedmdesát je v závodě v Karolince,“ poznamenal Hudera.

Firma nabírá dalších zhruba dvacet lidí, které ve spolupráci s úřadem práce rekvalifikuje na strojníky. „Pro rozjezd dalších linek budeme podle odhadů potřebovat ještě šedesát až osmdesát pracovníků. Nábory ale zahájíme až podle zakázek. Už nikdy nebude sklárna zaměstnávat tolik lidí jako v minulosti,“ dodal Hudera.

Přestože už sklárna nezaměstnává takový počet lidí jako kdysi, na nezaměstnanost v regionu mělo obnovení výroby pozitivní vliv.

Ještě v prosinci 2009 bylo na Novoborsku bez práce bezmála 1780 lidí a míra nezaměstnanosti byla 16,2 procenta, o rok později evidovaly úřady v regionu něco málo přes 1400 lidí bez práce a míra nezaměstnanosti klesla na 12,7 procenta. Oživení výroby je vidět i ve městě - obchody a restaurace už nezejí prázdnotou, zlepšily se i daňové příjmy městského rozpočtu.