Podle Deníkem oslovených vedoucích z Domů dětí a mládeže (DDM) v regionu jsou už některé tábory obsazeny.Novoborský DDM Smetanka nabízí osm táborů, dva už jsou tři měsíce před prázdninami plně obsazeny. Českolipský DDM Libertin hlásí jeden obsazený tábor z osmi.

„Rodičům doporučujeme, aby přihlášku poslali co nejdříve, platbu mohou uhradit později," říká zástupkyně ředitelky Libertinu Veronika Rusínková s tím, že vedle pobytových táborů pořádají také 12 příměstských. „Sedm z nich jsou všeobecné, zbylé specializované jeden přírodovědný, jeden výtvarný, dva taneční," říká.

Ceny táborů pořádaných Libertinem se pohybují od 600 korun do 4 100 korun. „Ceny se liší podle toho, jedná-li se o tábor příměstský či pobytový a podle délky trvání," říká Rusínková. „Věřím, že všechny tábory naplníme," dodává.

V Libertinu nezapomněli ani na dospělé; začátkem července pro ně pořádají taneční víkend.

DDM Smetanka nabízí vedle osmi pobytových táborů čtyři příměstské. „V tuto chvíli máme již dva pobytové a dva příměstské tábory obsazené. Na zbylých dvou příměstských táborech už jsou poslední volná místa," řekla Deníku ředitelka DDM Smetanka Olga Koutná.

Na kopce nebo k vodě

Podle ní se ostatní pobytové tábory rychle plní. „S přihlašováním na tábory by tedy již rodiče neměli váhat, je nejvyšší čas," říká s tím, že nemá obavy, že by tábory nebyly naplněny.

Každý tábor pořádaný DDM Smetanka je podle ředitelky tematicky zaměřen, pro děti je vždy připravena celotáborová hra. Letos čeká děti například horolezecký nebo vodácký pobyt. „Vedoucí táborů jsou naši zkušení a dlouholetí spolupracovníci, kteří musí splňovat předpoklady pro pedagogickou práci. Každý tábor má svého zdravotníka," říká Koutná.

Cena táborů v režii DDM Smetanka se pohybuje od 2000 do 4 200 tisíc korun, podle délky a zaměření tábora. „Výjimkou je dobrodružný tábor Apalucha, který se koná v Rumunsku," říká Koutná. Rodiče, kteří by své děti chtěli poslat do oblasti banátské vrchoviny, si musí připravit 5 400 korun.

Dům dětí a mládeže Cvikováček letos nabízí pět táborů a dvě sportovní soustředění. Ceny se podle ředitele Václava Macely pohybují od 2 900 do 6 500 korun, záleží, zda jde o příměstský tábor či pobyt v zahraničí.

„Zda tábory obsadíme, je ve hvězdách, rodiče začínají teprve sondovat informace. Přihlášky budeme přijímat až do obsazení táborů," říká Václav Macela.