Vítězem krajského kola soutěže Firma roku 2014 se včera v Libereckém kraji stala sklářská společnost Ajeto z Lindavy na Novoborsku. Mezi živnostníky nejvíce zaujal odbornou porotu Jaroslav Skuhravý z Nového Boru, který se 42 let specializuje na výrobu a restaurování vitráží. Do soutěže se letos v kraji přihlásilo 225 firem a 219 živnostníků.

Ajeto zaujalo také týmem kuželkářů

Ajeto s 51 zaměstnanci bylo v krajském kole blízko vítězství už v minulém roce, nakonec skončila třetí. Letos se na něm porotci shodli jednoznačně.

Vodafone Firma roku Libereckého kraje 2014: Otakar Válek – Aktivit (2.místo), Jaroslav Tunhöfer – AJETO (1.místo), Hana Palečková – RATTAY kovové hadice (3.místo).„Jde o firmu s dlouho tradicí, která spolupracuje s předními českými návrháři. Zabývá se výrobou designových skleněných výrobků," uvedl za porotce Michal Šafránek ze společnosti Vodafone. Jeho osobně zaujal způsob, jakým Ajeto nabízí své zakázky. „Nemá žádného obchodního zástupce ani žádné zahraniční zastoupení. Veškeré prodeje realizuje přímo v Lindavě," upozornil. Výrobce ručního skla je známý i za hranicemi země a dokáže vyhovět speciálním požadavkům zákazníků, 98 procent výroby tvoří právě konkrétní zakázky.

„Firma nás zaujala i aktivitami, které nesouvisejí s podnikáním jako takovým mají vlastní běžecký klub AJETO, fotbalový tým zaměstnanců, dokonce i bowlingový tým," dodal Šafránek.

Další místa krajského kola obsadily dvě strojírenské firmy a i mezi nimi byl zástupce z Nového Boru. Druhé místo hned za Ajetem totiž získal novoborský výrobce montážních linek a speciálních strojů Aktivit. Na třetím místě skončil výrobce nerezových hadic a kompenzátorů Rattay kovové hadice z Liberce.

Mezi živnostníky porotu nejvíce zaujal sedmdesátiletý Jaroslav Skuhravý, který se specializuje na restaurování vitráží.

Vitrážista podniká už od roku 1984

„Jeho celoživotní láska se stala posláním a živností. Dělá to už 42 let, samostatně podnikat začal už v roce 1984 a je obdivuhodné, s jakým elánem dokáže pracovat i ve vyšším věku," ocenila porotkyně Lenka Špringerová z GE Money Bank.

GE Money Bank Živnostník roku 2014 Libereckého kraje: Jan Hradecký (2.místo), Jaroslav Skuhravý (1.místo), Petr Klamt (3.místo).K nejúspěšnějším realizacím Skuhravého patří vitráže chrámu svaté Barbory v Kutné hoře či restaurátorské práce na Chrámu svatého Víta a Obecního domu v Praze. Skuhravý je rovněž podepsaný pod zakázkami realizovanými v zahraničí. V minulém roce instaloval stropní zrcadlové vitráže do historického domu ve čtvrti Barvicha v Moskvě.

Druhé místo obsadil Jan Hradecký z Libštátu, který se 20 let v náročných podmínkách podhorské oblasti věnuje pěstování českého česneku. Jeho produkty nesou řady ocenění a do budoucna plánuje postavení takzvané česnekové chaloupky s prodejnou i muzeem česneku. Třetí skončil výrobce skleněných korálků a perlí Petr Klamt ze Zásady.

Novoborští míří do celostátního finále

Loni v Libereckém kraji v soutěži zvítězila jablonecká společnost Kitl, známá výrobou léčivých sirupů a likérů. Titul živnostník roku získal specialista na úsporné domy Martina Jindráka z Rychnova u Jablonce nad Nisou.

Soutěž se letos koná podeváté, v celém Česku se přihlásilo rekordních 6600 firem a živnostníků, o 75 víc než loni. Vítězové celostátního finále budou vyhlášeni 9. prosince v Praze. Soutěž je určena pro malé a střední firmy s nejméně dvouletou účetní historií a obratem do 1,5 miliardy korun a živnostníky, kteří podnikají minimálně rok.