Kromě ryb zajímalo návštěvníky letoviska samo vypuštěné Máchovo jezero a jeho dno, kolem břehu ve Starých Splavech postávaly obrovské hloučky lidí. To hlavní se ale včera atypicky odehrávalo mimo samotnou plochu Máchova jezera.

Ryby odvážela nákladní tatrovka

Rybáři zhruba sto metrů od hráze jezera přehradili strouhu Robečského potoka kovovou zábranou, na ní a před ní pak lovili ryby, které sem dopluly a nemohly se dostat dál. Z potoka pak rybáři za pomoci kladkostroje vytahovali velké množství ryb, malé i obrovské kusy. Ryby ve speciálních vanách pak malý jeřáb vyzvedával na korbu nákladní tatrovky, která ryby odvážela.

Aby kapři, amuři, cejni, štiky i sumci proplavali pod hrází, opustili „těleso" Máchova jezera a vydali se na jih Robečským potokem, museli je rybáři už od středečního večera nahánět do určeného prostoru za pomoci dvou loděk vybavených elektrickými agregáty. „Vytvořili plašící zónu, se kterou ryby postupují dolů k hrázi," řekl Libor Pitro, jednatel Rybářství Doksy, které mělo výlov na starosti.

Podle Pitra ale podmínky výlovu moc nepřály. „Máchovo jezero má poměrně vydatný přítok. Ten nám dnes komplikuje výlov, protože je poměrně teplo a ryby zůstávají na přítoku čerstvé vody," vysvětlil šéf dokských rybářů.

Podle něj se tak odhadem podařilo vylovit asi jen čtvrtinu obsádky. V jezeře dlouhém tři kilometry a širokém až 1,6 kilometru žijí hlavně cejn velký a plotice, v menší míře jsou zastoupeny dravé druhy, jako je candát, štika a bolen. „Dravé ryby se vrátí do jezera, bílá ryba bude zobchodována," dodal Pitro.

Návštěvníci mohli výlov nejen pozorovat, ale ryby také koupit. Ovšem ve Splavech se včera neprodávaly ryby čerstvě vylovené, ale ryby, pocházející z předchozího výlovu na Litoměřicku. Nejlevnější byla bílá ryba a tolstolobik za 40 korun za kilogram, nejdražší štika s cenou 200 korun. „Největší zájem je ale o kapry a amury," řekl prodejce. Kilogram kapra se prodával za 70 korun.

Letní návštěvníci Starých Splavů by dnes své oblíbené pobřeží nepoznali. Pod luxusním komplexem Rezidence nad Jezerem stojí desítky stavebních buněk, bagry a další stroje.

Práce na rekonstrukci hráze Máchova jezera jsou v plném proudu. Modernizace výpustního zařízení, které je v havarijním stavu, si vyžádá 27,6 milionu korun. Výpusť se naposledy opravovala v roce 1972. Bude nová jak po stavební, tak i technologické stránce, a snadnější tak bude manipulace s jezerem.

V brzké době vyroste provizorní hráz, aby bylo možné na výpustním zařízení pracovat a zároveň se jezero mohlo opět napouštět. Veškeré práce mají být hotové do konce dubna 2015.