Společnými silami zachránili život sedmapadesátileté ženě, která se tu rozhodla skončit se svým životem.

Kolem půl jedné odpoledne si osmačtyřicetiletá žena, která se na výlet vydala se svou mladší sestrou a synem, všimla na okraji lesa stojícího auta, z jehož výfuku vedla hadice od vysavače do zadního okna vozu. U auta běžel motor a bylo vidět, že na zadní sedačce někdo sedí.

„Svědkyně okamžitě běžela k autu, otevřela všechny dveře a vypnula motor. Poté se sestrou poskytly laickou první pomoc ženě, kterou zplodiny z výfukových plynů naštěstí jen přiotrávily, ale byla stále při vědomí," uvedla mluvčí českolipské policie Ivana Baláková.

Mladší z dvojice žen u malátné a dezorientované pacientky zůstala, druhá z turistek běžela přivolat zdravotnickou záchrannou službu. „V tomto místě totiž není žádný signál pro mobilní telefony, a tak musela ujít kus cesty, než se jí na záchranáře podařilo dovolat," vysvětlila Baláková. Žena pak rovnou zůstala poblíž silnice, aby mohla lépe navigovat sanitu.

Mezi oběma sestrami pak jako spojka působil jedenáctiletý chlapec, který vyřizoval jejich vzájemné vzkazy.

Lékař zdravotnické záchranné služby sedmapadesátiletou ženu stabilizoval a rozhodl o jejím leteckém transportu do liberecké nemocnice. Ona svým zachránkyním potvrdila, že měla v úmyslu ukončit svůj život. Díky příznivému osudu, který v sobotu po poledni poslal do lesa u Jablonečku trojici turistů z Litoměřicka, se jí její záměr naštěstí nezdařil.

„Všem třem patří za jejich pomoc velké poděkování," dodala policejní mluvčí.