Se začátkem školního roku rozhodně nekončí sezona hradů a zámků. Ty mají program pro návštěvníky připravený jak na září, tak většinou ještě i na říjen.Díky bohatému podzimnímu programu se někteří pokusí dohnat ztráty z počátku letošní sezony. Příchod jara očekávali kasteláni českolipských památek velmi netrpělivě. Ještě v dubnu a květnu návštěvníky těšící se na teplejší dny studené prochladlé památky nelákaly.

Zamrzlý Bezděz

„Letos je sezona slabší, v dubnu jsme byly ještě zamrzlí a květen nebyl o moc lepší. Dlouhá zima nám moc nepomohla a ztráty už jsme nedohnali," řekl Jan Juřička, kastelán hradu Bezděz. Tady pod názvem Máchův kraj poetický vystavují fotografové Vladimír Kuřátko a Zdeněk Halíř až do 15. září své snímky. Na Bezděz se vrací zima brzo, ale i tak v říjnu o svátku a víkendech budou očekávat návštěvníky.

Hrad Houska nezůstává pozadu. Už na 14. září tady připravují Myslivecký jarmark a ještě ten večer Hradní koncert pod taktovkou profesorA Václava Mazáčka. Poslední sobotu v září sezonu zakončí Historické klání s ukázkou zbraní a před poslední prohlídkou navíc čeká na návštěvníky překvapení.

Pomalý začátek sezony měli i na Lemberku. „Začátek byl slabší kvůli dlouhé zimě a studenému dubnu a dobře to nevypadalo ještě ani v půlce května. Pak se nám ale podařilo návštěvnost dorovnat do normálu," uvedla Renata Černá, kastelánka Státního zámku Lemberk.

Ani tady nehodlají s příchodem školy a podzimu zahálet a letos se poprvé zařadili do projektu Národního památkového ústavu s názvem Hradozámecká noc.

Noční hladomorna

Cílem projektu je představit památky v nezvyklé době a se zvláštním programem jako místa stále živá, na která má smysl se vracet. Čtvrtý ročník Hradozámecké noci se koná už v sobotu 31. srpna. Na Lemberku tedy můžete vystoupat za svitu měsíce až na ochoz věže a při dobré viditelnosti se i rozhlédnout po kraji. Pro ty otrlejší Lemberk připravil exkurzi do původní hladomorny.

„Do hladomorny se sestupuje po žebříku otvorem, kterým se dovnitř házeli odsouzenci," vysvětlila Renata Černá.

Temné místnosti v noci pomůže představivost. „V hladomorně je tma a je v ní jen to, co měl k dispozici tehdejší odsouzence, tedy jen džbánek na vodu, trocha slámy k ulehnutí a jinak nic. Pocity odsouzence si lidé uvědomí při bližším pohledu, kdy zjistí, že z hladomorny nevede cesta jinudy než malým otvorem vysoko ve stropu," doplnila kastelánka. Komu by nestačil zážitek z hladomorny může ještě vyposlechnout koncert.

„Pro návštěvníky jsme připravili hudební doprovodný program v rytířském sále. Ve dvacet hodin tu vystoupí Radek Tomášek z Rangers a jeho hosté," dodala Renata Černá. Tady proběhne poslední výstup na věž 27. října.