Prvním vylepšením, které město Česká Lípa dokončilo z balíčku nápadů z nultého ročníku projektu Tvoříme město, se stal podnět současného místostarosty Jaroslava Turnhöfera. Spočíval v zavedení veřejného a bezplatného wi-fi připojení v prostoru náměstí T. G. Masaryka. K síti se občané či turisté připojí přes název CESKALIPA_FREE.

„K připojení není třeba žádné heslo, navíc je zdarma,“ uvedl Jaroslav Turnhöfer (Živá Lípa). Podle jeho názoru není tato novinka rozhodně určena k tomu, aby lidé celé hodiny vysedávali na lavičkách na náměstí a surfovali na internetu. Užitečná služba jim má pomoci především ke krátkodobému připojení a k vyhledání nějaké potřebné informace, například ke zjištění zajímavostí z historie města, otevírací doby některé z památek a muzeí nebo odeslání textové zprávy. „Věřím, že volně dostupnou wi-fi ocení jak obyvatelé města, tak jeho návštěvníci,“ řekl místostarosta, který s tímto nápadem uspěl v loňské soutěži.

Mluvčí města Kristýna Kňákal Brožová dodala, že wi-fi připojení zajišťuje pro městský úřad jeho současný poskytovatel internetu. „V provozu je síť už delší dobu, ale zveřejnění informace o možnosti připojení předcházelo důkladné testování,“ přiznala mluvčí. S prověřováním funkčnosti městu pomohli studenti tříd 2.D a 3.D IT oboru ze střední průmyslové školy v České Lípě. Studenti provedli celkem tři měření, v rámci kterých zjišťovali signál i rychlost připojení a dělali zátěžové testy. Na základě jejich měření pak poskytovatel internetu upravil konfiguraci tak, aby síť sloužila lidem co nejlépe. Vznikla také mapa pokrytí, ze které vyplývá, že nejsilnější signál je před radnicí.

Letní slavnosti v Dubé proběhly 6. července na počest jubilea zdejší čestné občanky, zpěvačky Evy Pilarové
FOTO, VIDEO: Eva Pilarová slaví jubileum. Legenda zazpívala své hity v Dubé

Jak doplnila Květa Menclová, vedoucí Regionálního turistického informačního centra v České Lípě, veřejný internet poskytuje také „íčko“ a na webových stránkách je k dispozici seznam dalších míst, kde se lidé v České Lípě mohou připojit zdarma. „Nové wi-fi vítáme. Je to zase další krůček směrem k lidem a přijíždějícím turistům a k jejich spokojenosti,“ ocenila Menclová.

„Myslím si, že když někdo potřebuje k běžnému životu internet, tak ho má dostupný ve svých zařízeních,“ reagovala Lenka Rajsiglová z České Lípy. „Participativnímu rozpočtu ale fandím a jsem moc ráda, že tu taková možnost pro místní je,“ dodala.

Hřiště pro děti i pro workout

Kromě tohoto projektu radnice pracuje na uskutečnění dalších úspěšných návrhů z projektu Tvoříme město. O prázdninách budou dodavatelé dobudovávat workoutové hřiště na městském stadionu a stavět úplně nové v Žitavské ulici na sídlišti Špičák. Nové herní prvky v létě získají dětská hřiště v Bendlově a Zhořelecké ulici a v ulici Josefa Maštálka. Zbrusu nové hřiště pro děti vznikne v Uranové ulici na sídlišti Sever. Zadávací řízení pak běží také na realizaci veřejného osvětlení u chodníku podél sportovní haly ve Wedrichově ulici.

„Další ročník projektu Tvoříme město bychom chtěli s upravenými podmínkami vyhlásit v roce 2020 s realizací vítězných návrhů v roce 2021,“ připomněl místostarosta Turnhöfer.

Sobota na Hejnických slavnostech
FOTO: Hejnice ožily tradičními slavnostmi. Nechyběla hudba ani jarmark

Mapka pokrytí bezplatnou wi fi na náměstí před radnicí v České LípěZdroj: Deník / Petr Pokorný