Stovky tisíc korun už představitelé Dubé proinvestovali v Autokempu Nedamov, který přes deset let město spravuje zcela samostatně. Nyní by v něm měly vyrůst tři nové chatky s vlastní kuchyňkou. To by znamenalo celkem devatenáct nových míst.

Vedení Dubé považuje stavbu za investici do rozvoje turistiky ve městě, opoziční zastupitelé však nahlíží na nové chatky jako na mrhání penězi. Podle nich by si v Dubé měli šetřit peníze do té doby, než se rozhodne, co bude se zdejší mateřskou školou.

„Stávající chatky v autokempu jsou už v hrozném stavu. Udělali jsme tam během posledních let skoro všechno nové a chatky jsou tak poslední, co jsme ještě neopravili. Chceme tím tak podpořit turistiku ve městě,“ řekla starostka Dubé Zdeňka Šepsová.

Postavili nové záchody i cesty

Autokemp Nedamov, který leží přímo uprostřed Dubského Švýcarska, nabízí turistům mnohé zážitky. Kromě cyklostezek a cest pro pěší v okolí se pyšní také přírodním koupalištěm s čistou vodou. Vzácností je letní kino, které je přímo součástí areálu.

Ubytovat se v něm mohou výletníci v chatkách nebo ve vlastním karavanu s elektrickou přípojkou. Pro turisty skýtá autokemp také mnohé sportovní vyžití. Půjčit si tu mohou loďku nebo si jít zahrát nohejbal či minigolf.

Za dobu, co Dubá autokemp vlastní, se v něm udělalo mnoho nového. Postavilo se oplocení, vybudovalo se veřejné osvětlení, bezbariérové sociální zařízení i nové komunikace.

Rekonstrukce se dočkalo také letní kino. Tam jsou nyní nové lavičky i promítací plátno. Celkový objem peněz, které už autokemp spolkl, se pohybuje v řádech několika milionů korun.

Akce je špatně načasovaná

„Na samotný provoz si autokemp vydělá. Nezbývá nám však potom už peníze na nutné opravy. Potřebné finanční prostředky tak bereme z výdělků našich městských lesů,“ upřesnila Zdeňka Šepsová.

Se záměrem postavit nové chatky, kdy náklady na jednu se vyšplhají na několik set tisíc korun, však nesouhlasí všichni dubští zastupitelé. Některým vadí především špatné načasování celé akce.

„Očekává se, že miliony z městského rozpočtu nyní spolkne řešení situace s mateřskou školou. A je jedno, jestli ji budeme rekonstruovat, nebo postavíme novou. Proto se nám nelíbí, že bychom měli investovat do kempu, kde výdělek závisí na dobré sezóně,“ vysvětlila zastupitelka Markéta Slezák.

Tu podpořil také další zastupitel, Milan Netrh, který rovněž pochybuje o návratnosti celé investice.

„Náklady na výstavbu jedné chatky se navíc navýší i o peníze za zasíťování jednotlivých budov, které tam nyní chybí. To bychom také měli vzít v úvahu,“ doplnila dubská zastupitelka Miloslava Vokolková.