„Na výsledky pitvy netrpělivě čekáme. Pokud došlo skutečně k zápasu s divokým prasetem, je to další jasný důkaz, že vlci ve zdejší krajině plní svou funkci a prasata loví. Jejich kořistí je i vysoká zvěř, která působí nemalé škody na zemědělských kulturách a brání také přirozené obnově lesa, protože okusuje mladé stromky. Právě divoká prasata, daňci a srnci jsou převažující potravou vlků. Přítomnost těchto šelem tak pomáhá zlepšit stav zdejších lesů,“ vysvětluje Ladislav Pořízek z Agentury ochrany přírody a krajiny ČR, ředitel Správy CHKO Kokořínsko-Máchův kraj.

Čtveřice nováčků se učila poznat a dokumentovat stopy vlků, kteří ve zdejším regionu žijí.
FOTO: Trus i otisky tlap v písku. Lidé se učí stopovat vlky

Předběžné analýzy trusu vlků ze severních Čech prokazují, že jejich potrava se příliš neliší od potravy saských vlků. Patnáct let trvající výzkum vlčího trusu v Německu na 6 581 vzorcích prokázal, že hlavní složkou vlčí potravy jsou srnci a prasata, ale i jeleni a daňci. Hospodářská zvířata tvoří jen asi procento vlčí potravy.

To, že prasata divoká jsou běžnou součástí vlčího jídelníčku, dokládá zářijová fotografie vlka nesoucího sele přímo z oblasti Kokořínska.Zdroj: Jiří Rejn

To, že prasata divoká jsou běžnou součástí vlčího jídelníčku, dokládá zářijová fotografie vlka nesoucího sele přímo z oblasti Kokořínska i video z fotopasti v polských Stolových horách. Ne vždy je ale vlk v těchto střetech vítězem.

Ilustrační foto.
Vlky v Lužických horách vystopoval novoborský dobrovolník

Analýza složení potravy bude jedním z výstupů tříletého přeshraničního projektu OWAD, který je zaměřen na sdílení zkušeností při ochraně vlka. Měl by zpřesnit informace o výskytu a šíření vlků do České republiky, koncepční přístup k jejich ochraně a zmírňování konfliktů, které návrat vlků může mít.

Vlk. Ilustrační foto
Pět vlčích mláďat nedávno objevili dobrovolníci na záběrech fotopasti u Doks