Máte pocit, že starosta vaší obce si za svou práci zaslouží něco víc než tichý souhlas nebo nevyslovené poděkování? Od prvního června může získat víc než to – začíná totiž druhý ročník celorepublikové soutěže Starosta roku, která má odměnit toho starostu, který pro svoji obec udělal nejvíce. O vítězi přitom rozhodují kromě odborné komise i samotní občané.

Soutěže se může zúčastnit kterákoliv obec s méně než dvěma tisíci obyvatel. Nominační lístek pak musí obsahovat popis alespoň tří konkrétních počinů, kterými starosta zlepšil život v obci. Dále by nominující měli napsat, jak se změnila atmosféra v obci za starostova působení a proč si svého starosty váží jako člověka. Nominaci musí podepsat aspoň dvacet lidí, aby byla platná.

„Vítěz soutěže by se měl starat o všestranný a trvale udržitelný rozvoj obce, podporovat její kulturní a společenský život a zapojovat občany do rozhodování o věcech veřejných,“ upřesnila ideálního kandidáta manažerka projektu Starosta roku Katka Bláhová.

První cena: čtvrt milionu

Hotové žádosti mohou lidé odevzdat do 6. září 2010, kdy hodnotící komise vybere kandidáty do druhého kola. Pět postoupivších starostů může očekávat osobní návštěvu zástupců pořadatele soutěže, kteří se o jejich práci přesvědčí na vlastní oči a vyberou z nich vítěze. Ten získá kromě tzv. Rychtářského práva, symbolu soutěže, i 250.000 korun do rozpočtu své obce. Je to o sto padesát tisíc korun více než vloni.

„Minulý ročník nás překvapil velkým zájmem, lidé nominovali celkem 220 svých starostů,“ říká Petr Jaroš, výkonný ředitel pro obchodní rozvoj a strategii Poštovní spořitelny, která je jednou z pořádajících firem. „Veřejnost se tak mohla dozvědět o jejich práci a vyslovit jim uznání. Doufáme, že se ze soutěže stane tradice,“ dodal. Cena za minulý ročník soutěže, tehdy ještě ve výši sto tisíc korun, putovala do obce Oplany na Kolínsku, starostky Vladislavy Moravčíkové. Zastupitelstvo obce se rozhodlo peníze investovat do opravy tamní školy.