Nahradila původní kopii, kterou kdosi ukradl před čtrnácti lety. Na konci uplynulého týdne ji vysvětil cvikovský duchovní Rudolf Repka. Stalo se tak u příležitosti otevření vyhlídkového altánu na Švýcárně v blízkém Drnovci u Cvikova.

„Vracení památek, ať už křížků, soch nebo kapliček zpět na místo, kde je v minulosti lidé z jakéhokoli důvodu postavili, je záslužné. Zvlášť, když se o jejich navracení postarají dobrovolníci a nadšenci jako v případě této sochy," uvedl Josef Jadrný, náměstek hejtmana Libereckého kraje pověřený vedením resortu životního prostředí a zemědělství.

Drobné památky patří do krajiny

„I tímto způsobem si připomínáme svoji historii a vyjadřujeme určitou úctu k předkům. Všechny tyto drobné památky do naší krajiny patří. A tak hlavní, co můžu sv. Janu Nepomuckému popřát, aby ho opět někdo neukradl a zůstal stát na svém místě hodně dlouho," dodal Jadrný.

Sochu nechaly na podnět spolku Drobné památky severních Čech zhotovit Lesy ČR z Programu 2020 za 72 tisíc korun. Originál z roku 1846 vandalové poničili. V roce 1996 na místě vztyčili kopii sochy, která ale v roce 2001 opět neodolala zlodějům.

Původní pískovcový sokl tak zůstal prázdný. Svatý Jan, tentokrát vysochaný z umělého kamene, opět vyhlíží turisty na křižovatce lesních cest od letošního června.

Turisté si mohou prohlédnout sochu třeba v rámci výšlapu na Vyhlídku Švýcárnu u Drnovce, která byla zpřístupněna veřejnosti ve stejný den, kdy byla vysvěcena socha. Z Horní Světlé v Mařenicích, kde stojí socha, můžou vyrazit po turistických značkách zelené, červené a modré, které je dovedou až na Švýcárnu. Po cestě lze v Přírodním parku Naděje vidět stejnojmenný rybník nebo navštívit ledovou jeskyni, dalšími zajímavostmi jsou po cestě bývalé náhony nebo Kalvárie u Cvikova či Lesní divadlo nebo Cvikovská jeskyně.

Místo restaurace nová vyhlídka

Nový zastřešený altán s lavicí a stolem stojí na jihovýchodním svahu Zeleného vrchu u cvikovského vycházkového okruhu. Dřevěná konstrukce stojí na původních základech Švýcárny, turistické restaurace z 30. let minulého století. Do stavby Lesy ČR vložily z vlastního dotačního programu 480 tisíc Kč. „V Libereckém kraji tak vzniklo další odpočinkové místo, které slouží turistům a návštěvníkům lesa," dodal krajský ředitel Lesů ČR Ludvík Řičář.