Strážník Martin Duda. Kdyby měla redakce Českolipského deníku problémy, které by jí mohla pomoct vyřešit městská policie, víme, na koho se obrátit. Městský policista Duda má na starosti (mimo jiné) Mariánskou ulici, kde redakce sídlí. A víme také, jak strážník Duda vypadá.

Vše se zapisuje do karty

Snadno a rychle si od minulého týdne mohou svého městského policistu „vyhledat" všichni obyvatelé České Lípy. Na webových stránkách městské policie stačí zadat jméno ulice a aplikace rychle vyhledá strážníka, který má konkrétní ulici na starosti. Lidé se rychle také dozvědí, jaké další ulice má vyhledaný strážník ve svém rajónu a mohou mu poslat e-mail na uvedenou elektronickou adresu.

Rozdělení strážníků do ulic, takzvaná rajonizace, je projekt nového vedení města. Nahrazuje dosavadní jen rok starý systém, ve kterém bylo osmadvacet českolipských strážníků rozděleno podle kvadrantů.

Lidé se ptali na podomní prodej

„Na nový systém už máme pozitivní ohlasy, přišla i poděkování, e-mailové zprávy," říká Pavla Procházková, radní České Lípy, zodpovědná za řízení městské policie. „Lidé o strážnících vědí nebo je postupně poznávají. Každý z nich ve svém rajónu kontaktuje například místa, kde se bude konat nějaká zábava či veřejná akce, ohlašují se také výrobním závodům a dalším. Vše zaznamenávají do karty, včetně dalších věcí, které zjistí během pochůzky, například informaci o černé skládce."

Informace o snadném vyhledání a možnosti kontaktování svého městského policisty předává lidem také radnice.

Bývalý šéf strážníků napsal ostrý dopis zastupitelůmHanebný teror a osobní likvidace pod lidskou důstojnost. Tak hodnotí „čistky", ke kterým po výměně vedení města dochází v organizacích města Česká Lípa, bývalý ředitel městské policie Lubomír Mery. Radniční koalice prosadila jeho odvolání před Vánocemi v zastupitelstvu. Že se k tomu chystá, koalice tajila do poslední chvíle.
(Více o sporu bývalého ředitele městské policie přineseme v dalších vydáních Deníku)

„Obracela se na nás například paní s dotazem, který se týkal podomního prodeje. Poradili jsme jí kromě jiného, kdo je přiděleným strážníkem pro její ulici a jak si ho sama může vyhledat. A že se na něj může s problémy, které trápí lokalitu, kde bydlí, obrátit," popisuje také Kristýna Brožová, mluvčí českolipské radnice.

Podle radní Procházkové je rozdělením strážníků do ulic projekt rajonizace sice u konce, ale městská policie ho chce dál vylepšovat. „Chceme si vytvořit interní informační systém, jehož aplikaci by měli strážníci v chytrých mobilních telefonech," vysvětlila radní Procházková. „Na konkrétním místě v terénu by pak strážník mohl z telefonu rychle zjistit, jaké problémy byly v dané lokalitě v minulosti, jaký tam byl spáchán přestupek, a nové informace by do systému přímo na místě i podle souřadnic GPS vkládal."

Nový systém by podle ní i pomáhal určit, na co se mají strážníci zaměřit, protože dle zadaných dat by vedení strážníků poskytoval statistické souhrny v interaktivních mapách.

Město chce také ještě více vyjít vstříc i seniorům, protože uvažuje o zřízení kontaktní telefonní linky pro ně.

Podle Pavly Procházkové by si staří lidé mohli na senior linku zavolat o radu, týkající se například právě podomního prodeje nebo například ověřit, zda nejde o podvodníka, když je kontaktuje třeba zaměstnanec plynáren.

Systém fungování strážníků se v České Lípě změnil po pouhém roce. Od ledna 2014 fungoval v ostrém provozu systém, ve kterém na pořádek v celé České Lípě ráno či v noci dohlíželo vždy sedm městských policistů.