Rozlehlý dvůr, který vznikl ve druhé polovině 17. století, je dnes jednou z neohroženějších památek v Libereckém kraji. Nejcennější je architektonicky unikátní konírna, v níž v minulosti bylo ustájeno až 60 koní. Právě na záchranu konírny památkáři dotaci použijí. „Dlouhodobé nevhodné využití hospodářského dvora v minulosti a úplná absence údržby vedly k postupné devastaci a současnému havarijnímu stavu tohoto rozsáhlého objektu,“ uvedl mluvčí Národního památkového ústavu Jan Cieslar.

Státní zámek Zákupy na Českolipsku. Snímek je ze 14. září.
Zámek Zákupy dostane novou střechu

Podle plánů na obnovu jižního křídla dvora s rozpočtem přes 117 milionů korun by měla v prostorách konírny vzniknout expozice Cestování za Habsburků, zaměřená na dopravu v době, kdy Habsburkové využívali Zákupy jako letní rezidenci. Měly by tam být ukázky koňských postrojů, kočáry nebo třeba kufry, co se používaly.

ZAPOMENUTÉ ZÁMKY

„Ve druhém rekonstruovaném poschodí bude nainstalována atraktivní expozice Zapomenuté zámky, mapující památkové objekty, které v současnosti nejsou přístupné veřejnosti, nebo ve 20. století zcela zanikly,“ dodal Jan Cieslar.

Na devastaci hospodářského dvora se podepsalo zejména divoké období raných devadesátých let, kdy se dvůr stal předmětem restituce a majitel jej v té době nechal bez zajištění chátrat.
Unikátnímu dvoru v Zákupech chtějí vrátit lesk

OBROVSKÉ NÁKLADY

Jedinečný architektonický komplex z konce sedmnáctého století, jehož součástí byly kdysi rozlehlé stáje, chlévy, ale také pivovar, je jedním z mála dochovaných příkladů typického hospodářského stavení barokního typu. Na obnovu celého dvora by bylo potřeba více než 600 milionů korun.

Masopust v Zákupech.
FOTO, VIDEO: Zákupy ožily desátým masopustem