Je to paradox. Vedle se vyrábějí hlavové opěrky do automobilů. Celý den tam hučí stroje a míhají se tam stovky lidí i aut. A pár metrů od továrního kolosu pozorují muzejníci v malé výzkumné lokalitě, jak zarůstající příroda komplikuje život ohroženým obojživelníkům.

O unikátní výzkumné lokalitě, ležící v těsném sousedství českolipské fabriky Grammer Automotive CZ (sídlí v areálu po Delphi Packard), ví jen hrstka Českolipanů. Vlastivědné muzeum a galerie v České Lípě nechalo přitom lokalitu pro výzkumné účely upravit za pomoci státní dotace už v roce 2007. Do místa, kde byly uměle vybudovány malé tůně a laguny, se pak rychle stáhly i v Česku silně ohrožené druhy, zejména čolek velký, čolek obecný, skokan štíhlý, nebo ohrožené druhy užovka obojková a ropucha obecná.

„Před pětadvaceti lety v této lokalitě proběhla divoká těžba písku, pak ale všechno zarostlo roštím, rákosím a dalšími nálety. My jsme tuto lokalitu proto nechali před sedmi lety revitalizovat a to tak, jako kdyby tam znovu probíhala těžba písku. Všechno se úplně natvrdo vyhrnulo za pomoci bagrů a buldozerů, zlikvidovaly se tak veškeré nálety a my jsme mohli sledovat, jak rychle a jaké druhy živočichů i rostlin se do uměle obnoveného mokřadu vrátí a jak se celý prostor bude vyvíjet dál," uvedl pro Deník zoolog a ředitel Vlastivědného muzea a galerie v České Lípě Zdeněk Vitáček.

Pátek: Žabí nocEkoporadna ORSEJ při VMG v České Lípě zve v pátek 15. května na zajímavý přírodovědný program o obojživelnících Libereckého kraje. Setkání začíná ve 20.30 hodin právě u výzkumné lokality pro obojživelníky U Obecního lesa, v blízkosti podniku Grammer Automotive CZ. Součástí akce bude seznámení s ocasatými i bezocasými obojživelníky a také poslech a pokus o určování žab dle hlasového projevu.

Původní stav mokřadů a tůní v lokalitě U Obecního lesa, po pravé straně silnice vedoucí z průmyslové zóny na Sosnovou, obojživelníkům nenahrával. „Zastínění vodní plochy náletem keřů a stromů způsobovalo nedostatečné prohřátí vody, a to mělo za následek nevhodné podmínky pro vývoj vajíček i pulců a larev obojživelníků. Nejvýznamnější druh této lokality, čolek velký, se zde původně nevyskytoval už od roku 1996. Cílem obnovy mokřadu proto byl návrat vymizelých a rozšíření nových druhů obojživelníků a plazů v této lokalitě," objasnil Vitáček.

Výzkumný plán se přitom podařilo rychle naplnit. Už v roce 2008 biotop po dvanácti letech osídlil znovu čolek velký i další druhy obojživelníků (blatnice, rosnička) a plazů (ještěrka živorodá, ještěrka obecná) a také několik druhů vážek a potápníků. „Biotop se ale bohužel stále mění a dneska už se pomalu dostává do stavu, v jakém byl před revitalizací. My bychom tam zase potřebovali zajet buldozerem a všechno vyhrnout, protože ty pionýrské druhy, ty nejvzácnější, už odtamtud zase vymizely," popisuje šéf českolipského muzea.

S unikátní lokalitou se teď blíže bude moci seznámit veřejnost, protože tu v pátek večer proběhne akce Žabí noc. Během ní se budou moci návštěvníci seznámit právě s ocasatými i bezocasými obojživelníky, včetně živých exemplářů. Následovat má poslech a pokus o určování žab dle hlasového projevu. To vše pod vedením Zdeňka Vitáčka.

Sraz účastníků je v pátek 15. května ve 20.30 hodin u výzkumné lokality, místo bude viditelně označené.