Celé generace přírodovědců ji znali jen z obrázků. Nikdy v životě ji neviděli na vlastní oči. Ani nemohli. Unikátní vážka široká byla v Česku nezvěstným druhem, vlastně neexistovala. Její poslední datované pozorování pocházelo z roku 1965.Od letošního května a června je všechno jinak. Vzácná vážka široká, Leucorrhinia caudalis, se v České republice vyskytuje. Unikátní objev učinili přírodovědci z Českolipska.

Nadšení vážkologové

„Vzácnou vážku jsme objevili u Hradčanského rybníka," říká zoolog Miroslav Honců z Vlastivědného muzea a galerie v České Lípě. „Podařilo se nám ověřit, že jde skutečně o tento vzácný druh. O objevu jsme už informovali na semináři českých odonatologů, tedy odborníků na vážky. Ti nám doporučili, abychom naše poznatky shrnuli do článku a publikovali ho v zahraničí, nejlépe v Německu."

Výskyt vzácné vážky u Hradčanského rybníka zřejmě není náhodou. Přírodovědci o unikátním druhu vědí, že vyhledává stojatější vody nebo že miluje vodní rostliny jako stulík nebo leknín. „Vyskytuje se také především na místech, která ještě nejsou působením člověka tolik ovlivněná," popisuje Miroslav Honců.

Našel ji amatérský přírodovědec

Na počátku objevu jedinečného druhu, který je nyní v Česku znám tedy pouze z lokality na Českolipsku, byl amatérský přírodovědec a fotograf Květoslav Hlávka. Ten vyfotil mladého samečka vážky široké a fotku poslal zoologovi Honců a přírodovědci Filipovi.

„Dva dny jsme se hádali o to, jaký je to druh. Mladý samec byl navíc atypicky zabarvený, což ztížilo určení.," popisuje Honců. Přírodovědci se pak vydali do terénu, pořídili další fotografie i video unikátního druhu. „Hodně se podobá vážce běloústé, ale typické pro vážku širokou je, že má kyjovitě rozšířený zadeček a sameček má na křídlech bílé skvrnky." Bylo jasné, že v Česku se po téměř půlstoletí opět vyskytuje vážka široká.

Společenství unikátní vážky u Hradčan ale zřejmě nebude nijak velké. „Zaznamenali jsme jen pět jedinců," upozorňuje Honců. Podle něj není ani jasné, jak se vzácný druh vážek na Českolipsku objevil.

Pátrají, kde se vzala

Přírodovědci zaznamenali u Hradčanského rybníka malinkou populaci pěti jedinců vážky široké.První teorie předpokládá, že se sem vážka široká dostala z Německa, kde je její nejbližší známý a zaznamenaný výskyt. „Podobný případ je i vážka, která se jmenuje šidélko Lindenovo. Je to původně severská vážka, ale její výskyt jsme už zaznamenali na rybníce v Kunraticích u Cvikova, v Hamru na Jezeře a předpokládáme, že by se mohla vyskytovat i na Máchově jezeře, protože má ráda velké vodní plochy. A u ní je velmi pravděpodobné, že se k nám dostala z Německa. Podobné to mohlo být i s vážkou širokou," přemítá zoolog českolipského muzea.

Mínusem „německé teorie" je fakt, že u našich severních sousedů dokládají vážku širokou až v lokalitách nedaleko Berlína, odkud je to na Českolipsko pořádná dálka.

Výskyt jedinečného druhu v Hradčanech může mít ještě jedno vysvětlení, které souvisí s historií Hradčanského rybníka. Ten vznikl v 15. století, aby zadržoval vodu, která se používala k výrobě železné rudy. „Po této výrobě zůstala u Hradčanského rybníka jakási struska a je možné, že vzácný druh přežívá už dlouhodobě v této strusce a my jsme o něm jenom nevěděli," nastínil další možnost Miroslav Honců.

Kriticky ohrožený druh

Výskyt vážky široké byl na českém území naposledy zaznamenán v roce 1965 na Opavsku. Další datované záznamy jsou z Polabí Nymburska a Kolínska ale ty pocházejí až z konce 19. století. Českolipsko je v 21. století zatím jedinou lokalitou v Česku, kde se výskyt vážky široké podařilo zaznamenat i ověřit. Vážka široká už není nezvěstným druhem. Pořád ale platí fakt, že je součástí tzv. Červené knihy ČR a že půjde o kriticky ohrožený druh.

Vážka široká

- latinsky Leucorrhinia caudalis

- její poslední datovaný výskyt na území dnešní ČR pocházel z r. 1965

- letos v květnu a červnu pozorována u Hradčanského rybníka

- přírodovědci tu zaznamenali malinkou populaci pěti jedinců

- je uvedena v tzv. Červené knize ČR jako kriticky ohrožený druh

- není jasné, jak se na Českolipsko dostala, jedna z teorií je, že tu přežívá už dlouhodobě

Michael Polák