„V průběhu loňského roku jsme na místní síti evidovali pět menších úniků. Opravu považujeme za nezbytnou pro zajištění bezpečných a spolehlivých dodávek zemního plynu pro obyvatele České Lípy,“ uvedl mluvčí společnosti innogy Česká republika Pavel Zajíc.

Podle něj se plynaři vždy snaží koordinovat své stavby s aktivitami města a ostatních „síťařů“, tak aby ulice nebyly rozkopávané několikrát za sebou. „Pokud to technické a kapacitní možnosti dovolí, opravy provádíme najednou. Ne vždy se to pochopitelně podaří a někde to ani není technicky možné,“ sdělil Zajíc. O současné opravě v České Lípě jednali s městem už v loňském roce, kde prý předali informace o všech stavbách, které chystají. „V letošním roce ještě připravujeme rekonstrukce v ulici Alšova a v ulici Bendlova,“ řekl Zajíc.

Na fotbalovém stadionu v Jablonci nad Nisou proběhlo cvičení policistů, které simulovalo řádění fanoušků a následné vyklízení fanouškovského kotle.
FOTO: Pořádková jednotka cvičila v Jablonci na ostrý zásah při fotbale

Radnice po dobu výkopových prací, obnovy potrubí a plynárenských přípojek nařídila částečnou uzavírku v ulicích Arbesova, Pátova, Kovářova a Bezručova. Automobily zde mohou s opatrností projíždět kyvadlově jedním jízdním pruhem. V této části města sídlí hned několik státních institucí, ale i škol, což představuje zvýšený dopravní ruch. Desítky motoristů, kteří tady do oprav navíc běžně parkovali, tak musí do léta obtížně hledat jiná místa ke stání. Po úsecích se bude uzavírat také ulice blízká Bendlova ulice a část ulice Na Nivách. 

Se svou těžkou technikou i lidmi opravuje nízkotlaký plynovod pro společnost innogy ČR firma UGA z Kamenického Šenova. Ve smlouvě o dílo má určený termín dokončení prací 22. července letošního roku. „Předpokládáme, že práce dokončíme zhruba o jeden měsíc dříve,“ upřesnil jednatel firmy Josef Kelemen.

Jak ubezpečil, jeho firma se snaží dílo zvládnout maximálně šetrně, i když javory musely ustoupit nové výstavbě. „Ze zákona není možné, aby se v ochranném pásmu plynovodu vyskytovaly vzrostlé stromy. Za pokácené stromy bude provedena náhradní výsadba mimo ochranné pásmo,“ uvedl Kelemen. Podezření z celkem razantní likvidace uliční zeleně s argumentem ochranného pásma odmítají i plynaři.

MHD v České Lípě. Ilustrační foto.
Platit jízdné kartou či mobilem? V autobusech v kraji to zatím nepůjde

„U našich staveb se snažíme zásahy do stromů a keřů minimalizovat. Ale dle energetického zákona jsme povinni zajistit bezpečné dodávky plynu a k tomu účelu jsou ze zákona stanovena ochranná pásma, která musíme dodržet,“ hájil postup Pavel Zajíc.

Podle názoru českolipského zastupitele Miroslava Hudce, kterého vykácení javorů rozčílilo, není výrok o právu na automatické kácení stromů v ochranném pásmu přesný. „Zákonodárce v žádném případě neříká, že stromy v ochranném pásmu plynovodu nesmí být. Záleží vždy na jednání mezi provozovatelem plynovodu a majitelem stromů. A je-li provozovatel firmou sociálně a ekologickou odpovědnou, tak se jistě takovému jednání nebude bránit,“ usoudil Hudec.

Jak ujistila mluvčí města Kristýna Kňákal Brožová, plynárenská společnost bude muset zajistit vysazení nových stromů. „Městský úřad nařídil výsadbu stejného počtu stromů, které se pokácely. Nebudou vysazeny v místech, kde vede plynové potrubí. Počítáme s výsadbou v Pátově ulici,“ konstatovala.

Soud. Ilustrační foto.
Českolipský soud řeší případ obchodování s pervitinem, ale i zbraně a rtuť

Městský úřad Česká Lípa informoval také o brzké, ale částečné uzavírce provozu v ulicích na druhém konci města, rovněž kvůli rekonstrukci plynovodu. Konkrétně v Alšově ulici, ulici 5. května, v Buckově ulici, Na Ptačí louce, Škrétově ulici, Pod Hůrkou, Vrchlického a Lukostřelecké ulici. Tato omezení začnou od pondělí 15. dubna a potrvají do 30. září 2019. Vzhledem k lokalitě a jejímu provozu nenařídil úřad objížďku. Bude zde zajištěn i plynulý průjezd městské autobusové dopravy v ulici 5. května a žádným způsobem nedojde k omezení provozu autobusových zastávek v ulici 5. května a Buckova.