Občané s omezenou možností pohybu a orientace budou moci plně využívat bezbariérového vstupu do budovy mimoňského městského úřadu. Hlavním prostředkem, který to umožní, je výtah, který vznikl v jeho interiérech.
„Občané budou mít bezbariérový přístup na poštu a do dvou dalších pater městského řadu. Dostanou se bez problémů i do obřadní síně, která prochází velkou rekonstrukcí. Ta by měla skončit v listopadu letošního roku,“ řekl starosta města František Kaiser.
Díky výtahu se pro občany zpřístupní všechna patra budovy a rozhodující část úřadoven odborů. Imobilní občané se tak mnohem snadněji dostanou například do kanceláří starosty, místostarosty, do podatelny, na stavební úřad, finanční a správní odbor města, do obřadní síně a také do prostor České pošty, která v areálu rovněž sídlí.
„Výtah už je dokončen a včera nabyla jeho kolaudace právní moci. Výtah má čtyři nástupní a tři výstupní stanice, nosnost 675 kilogramů a může v něm jet najednou až devět osob,“ informoval vedoucí odboru rozvoje města Václav Neuman. Výtah bude podle Václava Neumana uveden do provozu příští pondělí.
V prvním patře budovy muselo být zřízeno WC speciálně určené a upravené pro potřeby imobilních občanů, tak jak to nařizuje vyhláška.
Změny doznalo také těsné okolí městského úřadu, respektive přístupové cesty k němu.
„Musely se udělat bezbariérové chodníky v Poštovní ulici a také chodník vedoucí k výtahu přes část nádvoří za budovou. Tato místa by jinak lidé s omezenou hybností zdolávali jen s velkými obtížemi,“ uvedl Václav Neuman.
Náklady na vybudování výtahu činí 1 700 000 korun, z toho 782 000 obdrželo město formou dotace z fondu ministerstva financí „Mobilita pro všechny“.
Poslední změny, které se budou v budově provádět, se týkají obřadní síně. Ta, jak už bylo řečeno, by měla být hotova v měsíci listopadu. V současné době probíhá výběr firmy, která práce provede.