Zapojte se do ON-LINE ROZHOVORU. Zeptejte se nejznámějšího českého hledače štěchovického pokladu Josefa Mužíka na to, co Vás zajímá.

ON-LINE ROZHOVOR NAJDETE ZDE

Odpovídat bude Josef Mužík v pondělí 8.října od tří do pěti hodin odpoledne.

Léčení úrazů seniorů provází daleko více komplikací než léčení zranění mladších pacientů. Je spojené s dlouhým hojením, omezením pohyblivosti a snížením soběstačnosti. Mluvčí liberecké Krajské hygienické stanice Zuzana Balašová řekla, že nejvíce úrazů si staří lidé způsobí doma, kde tráví nejvíce času.
Přestože by pro ně mělo být domácí prostředí zdánlivě bezpečné, číhá tam na ně řada nástrah. „Zejména v koupelně, na toaletě a kuchyni. Problémy mohou mít i s manipulací s vodou a sporákem nebo při čištění oken,“ dodala. Jejich úrazy jsou způsobené horší pohyblivostí, obratností, zrakem a sluchem, jsou vždy závažnější. V posledních letech seniorů přibývá, hlavně ve věkových kategoriích nad 65 let, ale také nad 75 a 80 let, upozornila mluvčí.
Krajská hygienická stanice v Liberci chce poradit seniorům, jak předejít úrazům v domácím prostředí a jak se bránit přepadení. Koncem měsíce pro ně uspořádá sérii seminářů nazvanou Bezpečně doma. Přednášky se uskuteční v Liberci, Jablonci, České Lípě a Jilemnici. Loni uspořádala Krajská hygienická stanice v Liberci pro starší lidi osvětu k bezpečnosti na ulici. O přednášky byl velký zájem, přilákaly vždy asi 200 lidí.
„Poradíme jim, jak si vytvořit doma bezpečné prostředí. Ohrožují je hlavně pády a uklouznutí,“ dodala. Hygienici upozorní seniory na rizikové činnosti a doporučí jim, jak si vybavit byt, aby v něm mohli zůstat co nejdéle a nemuseli měnit své zvyklosti.

Další zprávy z regionu najdete zde