„Předpokládáme, že tak jako v loňském létě ošetříme řadu dětí, které budou na Českolipsku pobývat na letních táborech. Chirurgická ambulance ošetřovala loni okolo pěti táborníků denně,“ uvedl tiskový mluvčí Nemocnice s poliklinikou v České Lípě Petr Pokorný.
Kromě výše zmíněných zranění se vyskytují také pořezáné končetiny od ostrých předmětů pod vodní hladinou, či otřesy mozků, a to i přesto, že více lidí používá cyklistickou helmu. Zraněnými bývají ti, kteří ji nepoužijí.
Lékaři ovšem neošetřují jen fyzická poranění. „Během horkých dnů zaznamenáváme vždy zvýšený počet pacientů, kteří si stěžují na zhoršení zdravotního stavu bez rozdílu věku. Jsou mezi nimi také kardiaci, astmatici či diabetici,“ dodal Petr Pokorný.
Napilno má v průběhu prázdnin i rychlá záchranná služba. „V letních dnech často vyjíždíme například k Máchovu jezeru, kde jsou úrazy či tonutí takřka na denním pořádku,“ řekl lékař Karel Janda z českolipské záchranné služby.
K závažný úrazům dochází nejčastěji při skocích do vody. Paradoxně je více zraněných mezi dospělými než mezi dětmi. „Řada dospělých, často posilněných alkoholem, je schopna skočit po hlavě například do bazénu, kde je jen minimum vody. Pak snadno dochází k úrazům páteře,“ podotkl K. Janda.
V největším nebezpečí se ocitají malé děti v blízkosti napuštěného bazénu. V tomto případě stačí chvilka nepozornosti a příjemné odpoledne se může změnit v boj o život.