Tři městské budovy opraví v Doksech díky evropským penězům. Zateplení fasády, střechy a výměna oken čeká mateřskou školu Libušina, kino Máj i bývalou školu na náměstí Republiky. Zateplení se dočká i zdravotní středisko díky programu Zelená úsporám.

Město uspělo se žádostmi o dotace v Operačním programu životního prostředí. „Podávali jsme tři žádosti a se všemi jsme byli úspěšní," řekla starostka Doks Eva Burešová.

Práce na mateřince vyjdou na 2,4 milionu korun, náklady ve výši 1,8 milionu pokryje dotace. O milión vyšší náklady jsou na zateplení bývalé školy na náměstí, na dotacích pak přiteče 2,4 milionu. „Práce na školce bychom měli stihnout za letní prázdniny, na bývalé škole se začne pracovat v září," říká starostka.

Mateřská škola Libušina.

Nejvíce budou stát práce na kině Máj, především kvůli zachování architektonického rázu stavby z dílny slavného sdružení SIAL. Budova například dostane hliníková okna místo levnějších plastových. „Celkové náklady jsou 7,3 milionu korun, z toho dotace činí 3,6 milionu. Také tady začnou práce v září," doplnila Burešová.

„Jen za roky 2012 a 2013 jsme připravili žádosti o dotace v hodnotě dvaadvacet milionů korun pouze na úsporu energií městských budov. Z tohoto programu jsme již získali a realizovali dotaci na jídelnu ZŠ K. H. Máchy a na mateřinku Pražská," tvrdí starostka.

Město uspělo se žádostí o dotaci na úsporu energií také pro budovu zdravotního střediska v programu Zelená úsporám. „Zde realizaci předpokládáme v létě," dodává Burešová.