Mezi velikány jako jsou například Krajská knihovna ve Zlíně nebo vítěz kategorie Jihočeská vědecká knihovna v Českých Budějovicích, se Okrouhlá probojovala především za elektronickou evidenci knih. Do náročného úkolu se v lednu pustila nová knihovnice Eva Kraumanová.

„Pro mě bylo vždycky, i ve škole, největším oceněním, když mi maminka řekla „perfektní" a tak to tady bylo," hodnotí výsledek Kraumanová.

Zasloužilá učitelka na základní škole a především žena, která svým aktivním přístupem nejen k práci knihám v Okrouhlé dokázala vtisknout druhý dech.

Přitom začít prakticky od nuly, ručně projít stohy knih a každou jednotlivě zaevidovat, není, jak sama přiznává, žádná sranda. „Sundavali jsme z knih staré obaly a dávali jsme je do nového igelitu. Některé ale v Okrouhlé ani nešly zaregistrovat," líčí Kraumanová. Jejím velkým pomocníkem se mimo jiné stala ředitelka českolipské městské knihovny Dana Kroulíková.

Právě pod jejím vedením se totiž do pomoci knihovně v Okrouhlé vložily i českolipské zaměstnankyně.

Kromě vybudování elektronického katalogu knih se Kraumanová zasloužila o nové návštěvníky. Pětadvacet dětí a šest dospělých sice není příliš, ale v porovnání s návštěvností knihovny v minulosti jde o stoprocentní vylepšení. „Je to málo, ale já věřím, že se to rozeběhne," doufá Kraumanová, která nové čtenáře přilákala hlavně díky řadě kutlurně společenských akcí.

Cenu Knihovna roku uděluje každoročně ministr kultury od roku 2003. Smyslem ocenění je vyjádřit veřejné uznání knihovnám, jejich pracovníkům i obcím za úsilí o rozvoj knihovnických služeb a čtenářství.