Města a obce Ústeckého kraje chtějí získat převahu při rozhodování Severočeské vodárenské společnosti (SVS). Proto se dohodli, že změní poměrné zastoupení ve výkonných orgánech společnosti. Protože je Ústecký kraj větší, Liberecký může přijít zkrátka.„Jestli tohle projde, navrhnu radním, abychom prodali akcie SVS. Džentlmenská dohoda ústeckých měst by pro nás znamenala, že ztratíme vliv na investice u nás, protože jejich společný akcionářský podíl by nás převálcoval," nechal se slyšet starosta Hrádku nad Nisou Martin Půta.

Rozhodovat se bude na mimořádné valné hromadě SVS na přelomu srpna a září. Tu navrhl svolat primátor Děčína František Pelant, aby se mohla schválit jeho dohoda s primátory Chomutova, Mostu a Ústí nad Labem. „Chceme, aby hlavním kritériem pro volbu statutárních měst do orgánů společnosti byl počet akcií," uvedl František Pelant.

Akcionáři SVS je 459 měst a obcí z Ústeckého a Libereckého kraje. Každé z nich podle své velikosti vlastní určitý podíl akcií. Schválením dohody velkých ústeckých měst se radikálně změní dosavadní rovnováha sil akcionářů z obou krajů.

Na Liberecku je největším akcionářem Liberec. Dotaz, zda o dohodě jednali i s ním, nechtěl František Pelant komentovat.

„Informaci o valné hromadě jsme obdrželi v pátek. Vedení města se tím bude teprve zabývat," sdělila mluvčí libereckého magistrátu Pavlína Stránská.

SVS patří k největším vodárenským firmám v ČR, zásobuje Ústecký kraj a podstatnou část Libereckého kraje. Cena vody na severu Čech je jednou z nejvyšších v zemi. Letos je 83,3 koruny za metr krychlový. Loňské hospodaření SVS skončilo ziskem 316,3 milionů korun. Z nich většina má jít na obnovu vodohospodářského majetku.

„Společný podíl akcií Děčína, Chomutova, Mostu a Ústí umožní kontrolu nad plánováním a realizací investic SVS. Mohli bychom rovněž ovlivnit cenu vody, aby se držela na standardní hladině," uvedl František Pelant.

Podle starosty Zákup Radka Lípy by větší kontrola nad činností SVS nebyla na škodu. „Na druhou stranu množství vlastněných akcií nevypovídá nic o tom, že budou skutečně hájit zájmy všech akcionářů," doplnil Radek Lípa.

SVS má na Českolipsku za sebou projekt Čistá Ploučnice za téměř tři čtvrtě miliardy korun.

V jeho rámci se za poslední tři roky zrekonstruovaly čistírny odpadních vod ve Stráži pod Ralskem, Zákupech, Žandově, Jablonném v Podještědí, Kamenickém Šenově, Doksech nebo Novém Boru a České Lípě. To vše kvůli přísnější legislativě EU, kterou se po svém vstupu zavázala Česká republika plnit.