Ve svém volném čase natáčí meteorologické jevy. „Jsem amatérský lovec bouřek," říká o sobě dvacetiletý Radek z České Lípy. Místo rozbouřené oblohy ale ve čtvrtek odpoledne úplnou náhodou jen na mobilní telefon natočil u obchodního domu Andy v České Lípě přepadení vozíčkáře.Video, které pověsil na youtube i sociální síť, rozpoutalo bleskovou rychlostí diskuse i vášně. Případem se od počátku zabývá i státní policie.

Na nahrávce jsou zachycení tři mladí lidé, jeden z nich je na vozíčku. Vypadá to, jako že se hádají a krátce poté stojící muž kopem nohou zaútočí na vozíčkáře. Dívka nebo žena stojící za vozíkem se pak vrhá na útočníka a zahání ho.

„Byl jsem na nákupu v Andy a šel jsem ven s kolem a najednou jsem slyšel řev, sprosté nadávání, a pak jsem uviděl vozíčkáře, kterého přepadl Rom, okradl a pak ho ještě zkopal a to už je vidět na tom videu. Zachytil jsem na něm vlastně až úplný konec," popisuje R.B.

O případu se krátce poté dozvěděla také státní policie. Přivolal ji sám osmadvacetiletý vozíčkář. „Oznámil, že byl okraden a naše hlídka okamžitě vyjela místo," uvedla pro Deník mluvčí českolipské policie Ivana Baláková.

Jenže vyšetřování skutku na místě nebylo vůbec jednoduché. Muž na vozíku byl podle policistů silně opilý. „Nebyl schopný určit, kde se mu to přesně stalo, jen sdělil že byl okraden o dvě stravenky. Vzhledem k silné opilosti nebyl schopný souvisle vypovídat, proto ho naše hlídka už dál nevyslýchala," popsala Ivana Baláková.

Dodala také, že invalida si nestěžoval, že by byl napaden a ani neměl žádné viditelné zranění. Celou věc ani neohlásil jako napadení, ale jako krádež. Policistům pak uvedl konkrétní jméno člověka, který ho okradl s tím, že je to jeho kamarád.

Zdroj: Youtube

Když policisté vozíčkáře ještě dodatečně vyslýchali v pátek, uvedl, že na videu natočený útok nohou se mu podařilo vykrýt, a proto ho ani nijak nezranil.

K útoku na videu se včera oficiálně vyjádřila také městská policie. Upozornila, že místo, kde k útoku došlo, není pod dohledem městských kamer a také na to, že účastníky incidentu strážníci ze své činnosti dobře znají. „Ve čtvrtek, kdy byl pořízen zmíněný videozáznam, byli shodou okolností hlídkou městské policie kontrolováni kvůli psovi, který běhal bez vodítka. Trojice vystupovala před hlídkou jako kamarádi," upozornila v prohlášení městská policie.

A úplně na závěr sdělili strážníci své pochyby: „Je možné, že vše bylo pouze zinscenováno pro kameramana." To ale R.B. popírá. „To je absolutní nesmysl, to je výsměch od městské policie," komentoval mladík možnou variantu, kterou městští policisté nastínili.

Kolem videa se ještě ve čtvrtek odpoledne strhla na webu bouřlivá diskuse. Mnoho lidí autorovi záznamu vyčítalo, že incident natáčel, místo toho, aby sám zasáhl nebo přivolal pomoc. Mladík se ale netají tím, že měl strach, aby nedopadl třeba jako zpěvák Michal Hrůza.

„Opravdu nevím, čeho jsou takoví lidé všeho schopní, proto do toho nechci zasahovat. Vím, že bych nemusel skončit dobře," říká mladík. Přiznal také, že se bojí i dál, aby se celá věc proti němu neotočila.

„Zaskočilo mě, jaký je kolem toho šrumec. A opravdu mám strach, že si mě někdo najde a pomstí se mi."