Nemoc, která ovlivňuje schopnost nervů vzájemně komunikovat, a tím zapříčiňuje škody na těle a mnohdy i na mysli. Roztroušená skleróza je sice nevyléčitelná, ale jejím následkům je možné částečně předcházet.

„Nesmíte lehnout,“ vysvětluje během rozehřívací jízdy na rotopedu cvičební instruktorka z českolipské pobočky spolku Roska Eva Kopečková. „Ta nemoc se dá tím cvičením zlepšit, udržet nervy déle funkční,“ podotýká žena, která už s roztroušenou sklerózou žije a bojuje dvacet let.

NĚCO JAKO JÓGA

Už po třetí se Nový Bor stal dějištěm osvětové akce MaRS, při které lidé po celé České republice na etapy 24 hodin cvičí protahovací cviky navržené „na míru“ právě lidem trpícím roztroušenou sklerózou. Dohromady akce letos proběhla na zhruba třiceti místech po České republice a na Slovensku. „Je to jednoduché, cviky vycházejí hodně z jógy,“ dodává Eva Kopečková.

Z prosklené místnosti s řadou rotopedů je vidět do posilovny Olymp, kde probíhá úplně běžný provoz s hekáním provázeného zdvihání řad těžkých činek a dalších závaží. Ne, tady to na jógu moc nevypadá.

Bruslení na Máchově jezeře.
FOTO: Zamrzlé Máchovo jezero si užívají bruslaři. Led ale není všude bezpečný

Stačí ale projít nenápadnými dveřmi a člověk se rázem ocitá v malé tělocvičně arnultovické základní školy, sdílející s fitness centrem jednu budovu. Pohledem na pěnové cvičební podložky, gymnastické míče a další pomůcky je zřejmé, že jsme správně.

„Postavte se na balanční podložku a přenášejte váhu z pravé nohy na druhou,“ okamžitě zapojuje do maratonu autora těchto řádků místopředsedkyně českolipské pobočky sdružení Roska Zofia Doškářová. Okamžitě se zapojují docela neznámé svaly.

Unie Roska se zabývá podporou nemocných RS a do mezinárodní akce pořádané v ČR a SR Nadačním fondem Impuls se každoročně zapojuje.

„Abychom žili naplno, je třeba zůstávat neustále v pohybu jenom tak může být každý den jiný než ten před ním“. Tak zní citát brazilského spisovatele Paula Coelha, který se stal mottem akce. „Jde nám hlavně o zvýšení povědomí o nemoci a také inspiraci k cvičení těchto sestav,“ dodává Zofia Doškářová a děkuje posilovně i škole za laskavé zapůjčení prostorů.

Speciální cvičení probíhá v těchto dnech na ploše Radvaneckého rybníku ve Sloupu v Čechách. Zdravotníci, hasiči, policisté či vojáci se při něm učí správně pomoci bližnímu v nouzi.
Křup a jste ve vodě. Záchranáři cvičili záchranu tonoucího