„V Brništi je hustá síť komunikací třetí třídy s poměrně intenzivním provozem. Kvůli zvýšení bezpečnosti chodců, zvláště dětí a seniorů, jsme se rozhodli vybudovat nové chodníky," říká starosta Brniště Ivan Pastorek.

V Brništi se jedná o první etapu, protože v dalších letech vedení obce počítá s výstavbou pokračovat i v dalších místech a chodníky následně propojit.

První trasou je chodník s opěrnou zdí, který zajistí bezpečný průchod centrem obce, s plánovaným propojením k nově vzniklému Ekocentru a druhým směrem k mateřské škole a kulturnímu domu. Další trasou, na které se již činí stavebníci, je téměř 700 metrů dlouhý chodník ve Velkém Grunově od autobusové zastávky na Zákupy až po zastávku na Mimoň. „U základní školy se počítá s vybudováním malého parkoviště a osvětleným přechodem," dodává starosta.

Náklady na obě trasy chodníků dosáhnou téměř šest a půl milionu korun. Od Státního fondu dopravní Infrastruktury obec obdrží dotaci přesahující 5 milionů, z vlastní kasy tak bude investovat „jen" něco přes 1 200 tisíc korun. Obě stavby by podle starosty měly být hotové do konce letošního října.