Za bezmála půl milionu korun v Brništi zrekonstruují zasedací místnost. Dělníci už finišují, hotovo by mělo být do deseti dnů. Ze staré „zasedačky" se díky rozsáhlé rekonstrukci stane reprezentativní multifunkční místnost.

„Po předání stavby, která vyjde na 490 tisíc včetně DPH, bude následovat vybavení nábytkem, dataprojektorem nebo dekoracemi. Počítáme s tím, že na vybavení nevynaložíme více než 150 tisíc korun," řekl Deníku starosta Brniště Ivan Pastorek, který předpokládá, že místnost začne obci plnohodnotně sloužit už v dubnu.

„Chceme místnost využívat k jednání zastupitelstva, mikroregionu, spolků či komisí, školení, vítání občánků, svatebních obřadů a dalších akcí," říká Pastorek s dodatkem, že náklady jdou z obecní kasy. „Bohužel jsme neuspěli na kraji s žádostí o grant," tvrdí.

Chodníky zvýší bezpečnost

Zatímco rekonstrukce zasedací místnosti na obecním úřadě se chýlí ke konci, projekt nových chodníků v centru Brniště a v části obce Velký Grunov teprve startuje.

„Na oba úseky chodníků obec získala stavební povolení a na začátku roku požádala o dotaci ze Státního fondu dopravní infrastruktury. V dubnu nebo květnu už budeme vědět, jak jsme s žádostí uspěli. Když vše dobře dopadne, realizace by mohla proběhnout v letních měsících," říká starosta.

Oba nové chodníky mají především zvýšit bezpečnost. Ve Velkém Grunově je škola a žáci, kteří do ní chodí od zastávky autobusu, si podle starosty zaslouží při stávající dopravě větší ochranu.

„Projekt proto počítá nejen s chodníkem dlouhým zhruba 700 metrů, ale také s parkovištěm u školy a osvětlením," říká Pastorek s tím, že projekt teprve míří do veřejné soutěže.

Tendr čeká i projekt chodníku nad návsí. „Chodník vyroste pod bytovými domy, bude tam i rampa pro kočárky a handicapované spoluobčany," říká Pastorek.