Na začátku loňského roku přišla z Libereckého kraje špatná zpráva. Tehdy se nepodařilo sehnat nikoho, kdo by se s krajem dohodl na poskytování stomatologických pohotovostních služeb na Českolipsku během víkendů. Tato situace se nyní mění.

Místo zubařky Jitky Makovičkové nastoupili pod českolipskou stomatologickou ordinaci STOMAK noví zubaři, a ti se z vlastní iniciativy rozhodli, že začnou v České Lípě fungovat vždy dva víkendy v měsíci jako zubní pohotovost.

Ordinační hodiny - březen
3. a 4. 3 od 8:00 do 12:00
17. a 18. 3 od 8:00 do 12:00

„Otevřeno budeme mít od 8:00 do 12:00 hodin. Nutné je si k ošetření přinést občanský průkaz a průkaz pojištěnce, a také zaplacení poplatku 90 korun,“ popsal jeden ze zubařů Andrey Ivanov. Podle prozatímního plánu bude pohotovost fungovat vždy dva víkendy v měsíci. Zubní ordinace sídlí v Havlíčkově ulici v budově internátu, hned vedle Střední průmyslové školy. Disponuje dvěma zubaři a přijímá nové neregistrované pacienty. „Máme smlouvu s většinou pojišťoven,“ dodává Ivanov.

Doposud víkendovou zubní pohotovost pro Českolipsko zajišťovali zubaři v Liberci.

Situace v okrese je lepší i během týdne, kdy od 14:00 do 20:00 hodin mají ordinační hodiny také v zubní ordinaci STOMINAS, která sídlí v přízemí Dětské pohotovosti v České Lípě. Pacienti s akutní bolestí zubů se však musí do na termínu návštěvy předem domluvit telefonicky.

„Jsem ráda, že tady znovu bude pohotovost, ovšem je škoda, že nebude fungovat každý víkend. Liberec je pro někoho, kdo nemá auto, daleko. Sama jsem raději s bolestí počkala do pondělí,“ říká Jana Klechová.