Toto propojení řeší jednu z nejsilnějších námitek, a to nedostatek parkovacích míst v bezprostřední blízkosti Jiráskova divadla. Díky průchodu budou moci lidé parkovat na náměstí a projít do budovy kulturního stánku. Navíc průchod bude krytý, a tudíž pohodlnější i pro dámy v podpatcích.

„Moderní je i architektonické řešení budovy, která rekonstrukcí získá přívlastek multifunkční. Divadlo, galerie i prostory pro semináře se tak sejdou v jedné budově. Výhodou je i dostatečné skladové zázemí, snadné navážení materiálu a dekorací, bezbariérový přístup a pohyb pro návštěvníky, sjednocení fasády do Panské ulice i nová moderní přístavba z Jiráskovy ulice,“ popisuje tisková mluvčí českolipské radnice Kateřina Kotková.

Architekti také hledali takové řešení, aby náklady na samotný provoz divadla byly nízké. „Rekonstrukcí divadlo získá oddělené provozní celky, budou použity materiály a zařízení odolné, trvanlivé a nadčasové,“ popsal Adam Rujbr.

Pro snadný přístup vozíčkářů bude v budově nový osobní výtah. Vybavení prostor bude komfortnější, diváci zde naleznou kavárnu a dva bary.

„Prováděcí projekt a stavební povolení budou hotové koncem roku 2011. Pak bude nové zastupitelstvo rozhodovat o financování stavby,“ doplnil místostarosta Jan Stejskal. Stavba by podle dnešních odhadů mohla začít v roce 2012 a předběžné náklady jsou osmdesát milionů korun.