Špekouni, Másla, Dezorient Express, Pohoda Jazz, WC Pivson Praha nebo Zloprcci. Už samotné názvy některých týmů, kterých se letošních Euro Her Doksy zúčastnilo 120, dává tušit, že sportovní víceboj si k Máchovu jezeru přijíždějí závodníci hlavně užít. U jednotlivých disciplín, kterých šestičlenná družstva absolvovala během víkendu hned šestnáct, ale nikdo nic nevypouští. I když jde hlavně o zábavu, závodníci se perou o každý bod.

A když se to nepovede? Humor většinou vítězí. „No není divu, vždycky si říkáme, že to budeme pilně trénovat na všechny sporty, ale dostaneme se jenom ke kuželkám,“ komentuje nohejbalový výkon svého týmu Petr, který s kamarády dorazil z Prahy. „Ale v těch kuželkách jsme náhodou zaváleli,“ dodává se smíchem.

MOTIVACE

Na rafty dorazí v sobotu ráno první tým v civilu. Do sportovního se nestihli převléct. „Jdeme rovnou z diskotéky,“ hlásají směrem k rozhodčím. „Myslela jsem, že nic horšího než lezecká stěna mě už dneska nečeká, ale spletla jsem se. Ještěže ten veslařský trenažer máme až zítra,“ hodnotí více než kilometrovou trať pro rafty Monika z dalšího týmu. S časem spokojení nejsou. „Ale to vždycky bereme jako motivaci do dalších roků,“ dodává.

Je to vlastně taková malá olympiáda, i když zhuštěná do dvou dnů a s několika netradičními sporty. „Luk a šípy jsem držel poprvé, katastrofa,“ svěřil se Jarda z Krnova. Poprvé v životě si vyzkoušel i lezení v korunách stromů při jungle creeku. Nováčků je ale ve startovním poli čím dál méně, většina účastníků se vrací každý rok.

Zdroj: Deník/Petra Hámová