Kromě digitalizace chce vedení města každý rok věnovat na rekonstrukci kina další peníze. Slibují si, že místní začnou do Máje opět chodit ve velkém.

„Slavnostní otevření kina proběhlo v úterý. Příchozí si v rámci večera mohli prohlédnout i promítací kabinu, pak se hrál nový český film Bohdana Slámy Čtyři slunce. Doufáme, že se nám díky digitalizaci a dalším úpravám podaří milovníky filmů do Máje znovu dostat,“ podotkla starostka Doks Eva Burešová.

Nejen biografem, ale také architektonickou památkou je Kino Máj v Doksech. V sedmdesátých letech minulém století ho navrhl architekt Karel Hubáček, který je rovněž autorem vysílače na Ještědu.

Stejně jako jiná kina v menších městech v republice se však poslední roky biograf potýkal s nedostatkem filmů k promítání a odlivem diváků. Důvodem byla zastaralá technologie, kterou v kině měli.

Otázka přežití

„Počet snímků, které se ještě vyrábějí v klasických třiceti pětimilimetrových kopiích se rychle blíží nule. Nejen, že nemohu promítat tolik filmů, kolik bych chtěl, nové snímky navíc do Doks dostanu až s několika měsíčním zpožděním. Abych do kina lidi nalákal, musím vymýšlet doprovodné aktivity, jako je promítání pro školky nebo filmy na přání. Digitalizace kina pak byla otázka holé existence,“ popsal promítač a dramaturg Kina Máj v Doksech v jedné osobě Miloslav Lomič.

Kino Máj nyní má nový zvukový dolby systém, digitální projektor a další příslušenství. Výhodou je, že se technologie dá použít i pro nejrůznější kulturní a vzdělávací akce. Do kina navíc budou moci zajít také neslyšící, promítání snímků speciálně upravených pro lidi s vadou sluchu totiž nejmodernější technologie umožňuje.

„Celé promítání je navíc rychlejší a levnější. Dřív jsem dostával filmy poštou na velkých těžkých kotoučích. Nyní se jeden snímek vejde na malý flash disk,“ upřesnil Miloslav Lomič.

Digitalizace Máje se však o několik měsíců opozdila. Původně si totiž diváci měli užívat filmů v digitální podobě již na konci loňského roku. Kvůli chybě ve výběrovém řízení se ale prvního promítání dočkali až na začátku března. Představitelé Doks ještě museli žádat o posunutí termínu pro čerpání dotace ze Státního fondu pro podporu a rozvoj české kinematografie, odkud jim na digitalizaci Máje přišlo celkem 600 tisíc korun.

Milion na opravy

Zbylé tři miliony, které byly nezbytné pro instalaci moderní technologie, plynuly z městského rozpočtu. Kromě toho představitelé Doks přiklepli biografu další milion na nutné opravy.

„Peníze použijeme asi na opravu střechy nebo zateplení budovy. Chtěli bychom také vyměnit sedačky,“ doplnila ředitelka městského kulturního střediska v Doksech Renata Mauserová.