Na dalších čtyřech místech je kvalita vody mírně zhoršená. Vyplývá to z údajů na webu Krajské hygienické stanice v Liberci. Koupání ale zatím nepřeje počasí, spíše zataženou oblohu s deštěm předpovídají meteorologové i pro další dny.

Například v Hamru na Jezeře na Českolipsku se ale někteří ubytovaní v kempu i místní koupají i za těchto podmínek. „Voda má 23 stupňů a je teplejší jak vzduch. Venku je 14 stupňů," uvedl starosta obce Milan Dvořák.

Zhoršenou jakost vody mají čtyři koupaliště na Českolipsku. Mírně zvýšená pravděpodobnost vzniku zdravotních obtíží platí pro Máchovo jezero.

I tam může být koupání za současných teplot příjemné, voda má 21 stupňů Celsia. Citliví jedinci, alergici, těhotné ženy či děti by se však měli po koupání osprchovat.

To samé doporučují hygienici také pro Sloup v Čechách, Zákupy a přírodní koupaliště Nedamov v Dubé. Na těchto třech místech je nízká pravděpodobnost vzniku zdravotních obtíží. Na pětibodové stupnici jsou na stupni dva, Máchovo jezero je na stupni tři a Sluníčko v Chrastavě na stupni čtyři.

Zatímco v Hamru je koupání navzdory dešti či chladnějšímu počasí hitem, naopak umělé koupaliště v liberecké čtvrti Vratislavice má od středy zavřeno, znovu otevře, až nebude pršet. „Ani v předchozích dnech moc lidí nechodilo, tak 30 až 50," uvedl správce koupaliště Petr Polda. Zatím nejlepší období zažilo vratislavické koupaliště na začátku června, kdy za den přišlo až 1000 lidí. „Chtělo by to alespoň šňůru tří slunečných dnů," poznamenal Polda. Tak příznivá ale předpověď pro nejbližší týden není, alespoň polojasno by mělo být o víkendu.