Maximálně desítky, tolik lidí žije v České republice celoročně v jednoduchém obydlí ze dřeva a bavlny podle jednoho z vystavovatelů na jubilejním pátém ročníku Festivalu jurt v Brništi. Setkání příznivců alternativních způsobů bytí proběhlo v sobotu 5. srpna v místním areálu Zátiší.

JURTU NEPOVAŽUJÍ ÚŘADY ZA STAVBU

„Pro celoroční užití se jurty izolují zhruba centimetr tlustým filcem,“ říká Václav Novák ze společnosti Czechtents. Jurtař si proto například musí zvyknout, že po vyhasnutí kamen se v zimních měsících už po hodině začíná teplota uvnitř stavení blížit té venkovní.

„Na druhou stranu je výhoda, že většina stavebních úřadů jurtu nepovažuje za stavbu, čímž odpadá zdlouhavé povolovací řízení,“ dodává Novák s tím, že permanentní vytápění se dá řešit například kotlem s automatickým dávkováním dřevěných pelet.

Jednodenní akce v Brništi nemá na Českolipsku obdoby, a to zaměřením i atmosférou.
V Zátiší mezi jurtami v klidu a ležérním tempu uplynula nejpohodovější akce léta

Za romantickým ideálem se chce vydat například mladý sympatický pár z Prahy. „Velkoměsto nás unavuje. Chtěli bychom sehnat zhruba hektarový pozemek, kde bychom žili soběstačně a v těsném kontaktu s přírodou,“ říká Jiří Kubík, který se svou přítelkyní Veronikou Královou dorazil společně s několika stovkami dalších nadšenců do Brniště „okouknout“ možnosti jurt.

V celkem šestnácti jurtách připravili vystavovatelé pestrou směsici lákadel pro návštěvníky. Jednalo se o nejrůznější soutěže, přednášky, většinou na ekologická témata, jako je zalesňování Guatemaly, výroba domácích marmelád nebo vaření čaje na slunci. Skupina ze žitavské zoologické zahrady přivezla dokonce dva velbloudy, na kterých se areálem rozvážně proháněly děti. V místním amfiteátru pak proběhlo několik kulturních vystoupení, včetně pohádek a koncertu herečky a zpěvačky Báry Hrzánové.

Divoké prase
Myslivci se chystají na mor prasat

Akci už po páté uspořádal Podralský nadační fond ZOD a Ekocentrum Brniště za podpory Libereckého kraje.