Line dance je moderní podoba country tance pro (převážně) individuální tanečníky. Ti se oblečeni v kostýmech snaží svými kreacemi zaujmout porotu. „U mužů je podmínkou klobouk a také vysoké boty koně. Kostýmy se mění podle druhu tance," říká Ryšlavý.

Ten kromě prvního místa z kategorie Newcomer přivezl zlato i z kategorie Teambattle, bronz pak vybojoval v kategorii Modern line, kde za použití předepsaných technik tančí na moderní hity. „Celá česká výprava byla úspěšná," říká devatenáctiletý tanečník s tím, že mistrovství se zúčastnili tanečníci ze 14 evropských zemí. Svým vítězstvím v kategorii Newcomer si navíc zajistil postup do kategorie Novice.

Díky vítězství má nyní velkou šanci na účast na mistrovství světa, které se každoročně koná v Německu. Světový šampionát pořádá, stejně jako mistrovství Evropy, asociace World Country Dance Federation (WCDF). „Asociace byla založena s posláním podpořit uměleckou a sportovní formu country tance. Zabývá se také výukou tanečních porotců," říká Ryšlavý.

Úspěchy Jana Ryšlavého na Berlin Open
1. místo v kategorii Classic Line Dance Adult Newcomer Male
1. místo v kategorii Teambattle
3. místo v kategorii Modern line

Ten začal s tancem až koncem roku 2007, kdy začal chodit do českolipské taneční školy Duha na výuku párových standardních a latinsko-amerických tanců. Také v těchto kategoriích sbíral úspěchy. „Od roku 2011 jsem se začal věnovat klasickým country tancům, irským tancům a Line dance. K těmto druhům tance mě přivedla moje současná trenérka Eva Vítová," říká.

Line dance podle svých slov začal tancovat od prvního seznámení s country. „A to aniž bych o tom věděl. Veškeré prvky, co jsem se naučil v country, jsem poté aplikoval v tomto sportu," tvrdí s tím, že na jeho úspěších má nemalou zásluhu i instruktor Ota „Tom" Dvořák. „Bez něj bych neznal veškerou potřebnou techniku," říká Ryšlavý. „Jemu i Evě Vítové patří mé velké díky."

„Honza je velice nadaný chlapec. Jeho předchozí taneční kariéra, kdy s věnoval standardním tancům, na něm zanechala pozitivní stopy, práce s ním proto není nijak těžká. Navíc je velmi cílevědomý, když si něco zamane, jde si za tím," charakterizuje svého svěřence Vítová, která sama vede taneční školu Country road.

Line dance• Základní kategorie se jmenuje Social. Je určena pro začátečníky; v této kategorii jdehlavně o výraz obličeje, až poté porotci hodnotí techniku.
• V kategorii Newcomerse už hodnotí přísněji zejména technika a práce rukou. Stejné je to i v kategoriích Novice, Intermidiate, Advanced a Rising Star. Největší hvězdy tančí vnejvyšší kategorii Megastar.
• V Českuje zatímnejvyšší dosaženou kategorii Intermidiate, tančí v ní Ota „Tom" Dvořák a jeho svěřenec Matěj Kučera (oba z Písku).
• V kategorii Social jsou tři tance, jediným stálým je polka. V následujících kategoriích je vždy šest tanců uzpůsobených obtížnosti dané kategorie (Lilt, Smooth, Rise&Fall, Cuban, Funky a Novelty).