Skupina podvodníků dokáže z lidí svým navenek seriózním jednáním vymámit nemalé částky za vyasfaltování nějaké plochy, ať už u jejich domu, či firmy. Poté, co inkasuje peníze, odvede pouze část nekvalitní práce a přestane komunikovat.

V Libereckém kraji se takový případ objevil poprvé ke konci loňského roku a letos znovu. „Jablonečtí kriminalisté evidují již několik případů nejen na Jablonecku, ale podvodní asfaltéři se  objevili již i na Liberecku, a to konkrétně na Frýdlantsku,“ uvedla policejní mluvčí Vladimíra Šrýtrová.

Skupina falešných asfaltérů má prakticky stále stejný scénář. Nejčastěji přijede  automobil k domku či firmě a řidič se zeptá majitele, zda si nechce výhodně vyasfaltovat kus dvora, předzahrádku, cestu a podobně s tím, že zrovna jedou z nedaleké stavby a zbyl jim materiál.  Zpravidla se jedná o vyasfaltování malé plochy 100 - 200 metrů čtverečních.

Americký stafordšírský teriér uvízl ve skalní průrvě v obci Hrubá Skála, části Krčkovice.
Pes vběhl v Krčkovicích do úzké skalní průrvy. Ven mu museli pomoci hasiči

„Poškození ve většině případů nechají nalákat na důvěryhodné vystupování a především na výhodně nízkou nabídku,“ doplnila Šrýtrová. Pachatelé  nejprve vyinkasují peníze, poté se vylije na určené místo podřadný nekvalitní asfaltový materiál. Platba probíhá hotově. Poté přemluví majitele, aby si nechal dodělat i zbylou část plochy a peníze si nechají vyplatit buď hotově  nebo na různé fiktivní účty. Po inkasování další platby jsou již nekontaktní a na místo zhotovení se již nedostaví.

„Zpravidla se jedná se o řidiče polské, rumunské nebo slovenské národnosti s nákladními vozidly z Anglie, tedy s řízením vpravo, s anglickými registračními značkami. Tito falešní asfaltéři se mohou v některých případech vydávat za zaměstnance společnosti Strabag,“ upozorňuje policejní mluvčí s tím, že lidé by měli být obezřetní a vyhnout se těmto na první pohled výhodným nabídkám.

Pokud byl již někdo obdobným podvodným jednáním poškozen nebo byl jeho svědkem, či by mohl uvést informace k podezřelým osobám či vozidlům, může se obrátit na nejbližší policejní služebnu nebo informace předá policistům na bezplatné tísňové lince 158.