„Nápad uspořádat zde rekonstrukci bitvy přišel ze stany spolku Komitét, který se zajímá o historii prusko rakouské války a mapuje, kde všude proběhla," říká starosta Ralska Miloš Tita. Jedním z míst, kde došlo ke srážce vojsk, je právě Ralsko. „Jedna z větších šarvátek proběhla právě tady u nás, je toho zde důkazem i několik malých pomníčků a pomníků, o které se stará a udržuje je právě spolek Komitét," doplňuje starosta.

Letošní akce oproti bývalým bude přeci jen trochu jiná. Kromě rekonstrukce bitvy se návštěvníci mohou těšit na celodenní doprovodný program od deváté ranní až po osmou hodinu večerní.

„Letos se nám podařilo zajistit záštitu této akce od hejtmana Libereckého kraje Martina Půty a přijet by měl i pan senátor Vosecký, ale i další starostové z okolí," říká starosta Ralska. Bitva se v Kuřívodech naposledy uskutečnila v roce 2014. „Rekonstrukci zde město se spolkem pořádá již po čtvrté, letos ale nebude v červenci jako předešlé akce, ale právě třicátého dubna," říká Tita.

Letos je změna data z důvodů výročí 150 let od prusko rakouské bitvy. Po celé České republice k tomuto jubileu proběhne celkem devatenáct akcí, a proto se musel termín upravit tak, aby v den výročí byla akce v Hradci Králové, kde došlo k největšímu střetu celého tohoto tažení.