„V Libereckém kraji nasněžilo a silně mrzne, teploty klesají až k minus osmi stupňům, na Jizerce klesly k minus deseti. Silničáři doporučují opatrnost, po dvou dnech ale mohli díky příznivému počasí na Jablonecku znovu pro nákladní dopravu nad 3,5 tuny otevřít hlavní tah 10 z Tanvaldu na Harrachov a dál do Polska,“ uvedl Ondřej Svoboda ze společnosti Silnice LK, která má silnice v Libereckém kraji na starosti.

Hlavní tahy v Libereckém kraji jsou dnes většinou holé a po chemickém ošetření vlhké. Při teplotách, které klesají až k minus osmi stupňům, ztrácí ale sůl účinnost a vozovky mohou namrzat. Motoristé by měli být opatrní hlavně v horách, kde mohou být na silnicích zbytky rozbředlého sněhu. Pozor by si měli dát řidiči také na silnicích nižších tříd, hlavně ve vyšších polohách je na nich ujetá vrstva zledovatělého sněhu.

Na Liberecku zůstává pro kamiony nad šest tun uzavřená silnice z Mníšku přes Oldřichovské sedlo na Raspenavu a Hejnice, silničáři ji uzavřeli v neděli večer poté, co tam řešili několik nehod. Komunikace vede chráněnou oblastí a nelze tam solit, velmi rychle se proto uklouzává a pro těžké nákladní vozy je nesjízdná. Řidiči kamionů musí na Raspenavu a Hejnice jezdit po silnici 13, která se udržuje chemicky. "Uzavírka zatím platí do odvolání," doplnil Svoboda.

Noci ve společnosti polární záře. Ilustrační foto.
Polární záře je vidět už i od nás, byť slabá. Počasí komplikuje viditelnost

V Libereckém kraji se dnes vyjasnilo, místy je oblačno. Sněžení v noci ustalo, i přes den se ale podle meteorologů mohou ojediněle objevovat sněhové přeháňky, hlavně v horách. Teploty se pohybují od minus čtyř do minus osmi stupňů, přes den vystoupají jen těsně nad nulu, na horách bude mrznout celý den.