Jako první otevřel dnes skiareál v Kořenově - Rejdicích na pomezí Jizerských hor a Krkonoš. "Vypadá to dobře, máme od 35 do 40 centimetrů sněhu. Budeme mít i večerní lyžování v pátek a v sobotu," uvedl majitel areálu Martin Martínek. V neděli podle něj rozhodnou, zda zůstane areál otevřený i přes týden.

Další střediska zatím plánují víkendový provoz. Na Severáku v Hraběticích nedaleko Bedřichova spustí tři vleky, otevřená bude půjčovna a fungovat bude lyžařská škola. "Na Severáku máme asi 15 centimetrů přírodního a 30 centimetrů technického sněhu," uvedl za areál Pavel Bažant.

Na Semilsku se bude v sobotu a v neděli lyžovat ve dvou krkonošských střediscích. V provozu bude ve Vítkovicích lanovka Prezidentský expres s červenou sjezdovkou a částečně otevřený bude také skiareál na Benecku.

Jizerská magistrála, ilustrační foto.
Lyžaři, jásejte! Rozšířili Jizerskou magistrálu

"Tento víkend bude v provozu Family aréna, což je vlek Zvon, snowtubing a dětský pás s dětským lyžařským hřištěm. V provozu bude ještě dětský vlek Jesen," uvedla manažerka areálu Petra Pravečková.

Největší střediska kraje se chystají zahájit provoz o příštím víkendu. Plánují to v Rokytnici nad Jizerou, Harrachově, Pasekách nad Jizerou, na Tanvaldském Špičáku či na Ještědu.

Do hor mohou vyrazit i běžkaři. Rolbou upravené jsou závodní tratě na Benecku, první úpravu má za sebou i Jizerská magistrála. "Na víkend chystáme další ve zhruba stejném rozsahu jako v úterý," řekla za provozovatele magistrály Radka Davidová. 

Rolba na Jizerskou magistrálu vyjela na začátku tohoto týdne. První stopy v Jizerských horách přitáhly skalní milovníky běžek.

 „Projížďka na odreagování v délce přes čtyřicet kilometrů po trase Jizerská50 byla za téměř slunečného počasí paráda. Na klasiku doporučuji vyrazit jedině z Jizerky (promenádní, vládní, případně až ke Knajpě), jinak jedině skate, protože od Bedřichova až na rozmezí v podstatě stopy nejsou, nebo jakési zmrzlé torzo a i tak je to tam s kvalitou sněhu dost bídné,“ radí po čtvrtečním lyžování Jablonečan Martin Vrba.

Rolby z Bedřichova a Jizerky vyjedou nejspíš v noci na sobotu. O víkendu se tak předpokládá první větší vlna sportovců v bílé stopě.

Liberecký magistrát.
Jedna z největších investicí Libereckého kraje se zadrhla