Podporou sportovních akcí pro amatéry a rodiny a vytvářením podmínek pro sportování u lidí, pro než by byla účast na těchto kláních složitě dostupná, se chce do sportovního i veřejného života České Lípy a okolí zapojit pobočka křesťanské sportovní jednoty Orel.

K organizaci, která má v celém Česku a zejména na Moravě okolo 17 tisíc členů, se v Lípě už nyní hlásí několik desítek lidí. Do života České Lípy vstoupil Orel poprvé v sobotu. Ve víceúčelové sportovní hale pořádal od rána do odpoledne mimořádný turnaj v badmintonu.

Nejsme konkurence

Za vznikem českolipského Orla stojí lidé, kteří se pohybovali mimo jiné u zrodu Filozofického klubu Progres, Martin Matyáš či Ladislav Záruba mladší. „Naším cílem je podpora amatérského a rodinného sportu, ale chceme na to jít jinak, protože sportovních klubů a příležitostí je podle nás na Českolipsku docela dost a rozhodně nechceme být nikomu konkurencí," popisuje Ladislav Záruba mladší.

Orel na Českolipsku by podle něj chtěl spíše využít již existujících sportovních akcí a na nich spolupracovat s jejich organizátory.

„Představa je taková, že bychom se například domluvili s atletickým klubem a přidali bychom se k jednomu ze závodů pro veřejnost, který pořádají. Udělali bychom tomu reklamu na základních a středních školách ve spolupráci s učiteli tělocviku. A vytipovali bychom lidi, kteří nejsou členy jednot a klubů, ale přesto by si rádi jednou zasportovali v lepších podmínkách, a těm bychom s účastí na akci pomohli zaplacením startovného. A zároveň bychom chtěli částečně zaplatit organizátory, kteří by na takové akci museli být kvůli tomu déle," vysvětluje Záruba.

Nešlo by pochopitelně jen o větší otevření atletických akcí. „Podobný model by šlo uplatnit například u střelby. Spojit se se střeleckým klubem, více zpropagovat jednu z akcí, zaplatit třeba diabolky nebo jiné náklady, aby si pak každý mohl přijít zastřílet. To by v principu měla být v tuto chvíli úloha Orla," dodává Ladislav Záruba mladší.

Pro tuto myšlenku se už lidem z okruhu českolipského Orla podařilo získat zajímavé osobnosti napříč sportovními kluby Českolipska, ale i z jiných odvětví života. V rámci Orla v České Lípě by tak měl působit například atletický trenér Jaroslav Hochmut, zástupce ředitele ZŠ Tyršova a futsalista Jiří Ort a s ohledem na křesťanské základy Orla také představitelé katolické církve na Českolipsku, českolipský děkan Viliam Matějka či okresní vikář Rudolf Repka, nebo také ředitelka českolipské Farní charity Eva Ortová.

„V souvislosti s Charitou si slibujeme to, že nám pomůže s vytipováním lidí, kterým bychom chtěli pomáhat, těch, kteří nemají dost prostředků nebo jiné možnosti, jak se dostat na sportoviště," upřesnil Ladislav Záruba mladší.

Podle něj není cílem českolipského Orla, aby mu systematicky rostla členská základna. „Naší dlouhodobou ambicí je, aby Orel v České Lípě fungoval i za padesát let, ale nejde nám o to, aby narůstal počet členů. Spíše doufáme v to, že když některému klubu pomůžeme s organizací jedné z jeho akcí, že to povede k tomu, že se zvýší počet členů v daném klubu. To by nás potěšilo," nastínil Záruba, kterého Českolipané mohou znát také jako moderátora domácích prvoligových zápasů českolipských florbalistů.

Ustavující schůze s volbou orgánů nového českolipského spolku proběhla už v září a první akce v režii jednoty se koná dnes. V českolipské sportovní hale bude po celé dopoledne probíhat turnaj v badmintonu. „Je to především seznamovací akce, kterou o sobě chceme dát vědět. Od nového roku už ale začneme s přípravou akcí pro širokou veřejnost."