Během Velikonoc se znovu otevřel a návštěvníci si tak mohli prohlédnout věrnou kopii Božího hrobu v Jeruzalémě. „Otevíráme ho vždy na Velikonoce a pro návštěvníky sousedního městského muzea je pak přístupný až do konce září a často také ještě v říjnu," popsal Jiří Šťastný, jenž v mimoňském areálu Božího hrobu provádí návštěvníky.

Mimoňský Boží hrob byl postaven v letech 1665 a 1667, architektem díla byl jeden z vůbec nejvýznamnějších stavitelů Českolipska, Gulio Broggio, mimo jiné také autor poutního komplexu v Horní Polici či unikátního zámeckého hospodářského dvora v Zákupech.

Autorem myšlenky postavit v Mimoni Boží hrob byl ale Jan Putz z Adlersthurnu, majitel statků Mimoň a Děvín, jenž v Jeruzalémě připravil všechny podklady pro stavbu mimoňské kopie. Samotné stavby se už ale nedožil a poselství převzal jeho syn.

Společenství historie Mimoně, Ralska a okolí připravilo na sobotu pro zájemce také vycházku po zaniklých mimoňských hospodách.

„Obešli jsme jich celkem padesát pět. Připomněli jsme si ty největší, jako byl Lidový dům, ale také ty se zajímavými názvy, jako byli hostince U skalního sklepa, U zlaté hodiny či U města Hamburku nebo U města Londýna," uvedl Jiří Šťastný, jenž vycházku, připravenou dalším mimoňským historikem Osvaldem Honsem, vedl. Tříhodinové vycházky se zúčastnilo asi pětatřicet lidí.

Význam Velikonoc si mohli lidé připomenout v areálu Božího hrobu v Mimoni.

Význam Velikonoc si mohli lidé připomenout v areálu Božího hrobu v Mimoni.