Možnost přestěhování léčebny dlouhodobě nemocných z Nového Boru do České Lípy vyvolává bouřlivé reakce zejména místních obyvatel. Ti také sepisují petici proti stěhování LDN.

Na druhé straně podle vedení českolipské nemocnice přinese přesun lůžek LDN zkvalitnění péče o pacienty. „Jednáme především v zájmu pacienta, jde nám o zcela zřejmé zlepšení péče o pacienty,“ prohlásil předseda představenstva NsP Česká Lípa MUDr. Petr Chmátal.

„O plánu jsme jednali i se zdravotními pojišťovnami, které jednoznačně podporují náš postup.“ Věří, že se politici z Novoborska zaměří právě na tento aspekt a začnou se zajímat o dostupnost a tím i kvalitu poskytované zdravotní péče, názory ostatních pacientů a budou nemocnici spíše nápomocni. Nemocnice si ověřila, že chystaný krok je v souladu s reformou a vývojem ve zdravotnictví.

Převozy nemocným neprospívají

„Při zhoršení zdravotního stavu pacientů v Novém Boru řešíme časté noční převozy do českolipské nemocnice. Takové převozy pacientům rozhodně neprospívají,“ podotkl Petr Chmátal. Upřesnil, že přestěhováním do České Lípy budou pacienti blíže všech důležitých oborů a specializovaných pracovišť, například laboratoří a škály radiodiagnostických vyšetření. K dispozici je oční, kožní, plicní, ORL či zubní ambulance.

„Převážně geriatrické pacienty z LDN v Novém Boru zde rozhodně neodložíme, ale budeme je léčit. Umožní nám to dostupnost konziliárních vyšetření nebo dobře fungující rehabilitace,“ řekl Chmátal.

Velká většina pacientů LDN trpí sníženou pohyblivostí a vyžaduje speciální péči. V případě zhoršení zdravotního stavu pacientů je jim zabezpečena rychlá dostupnost ostatních specialistů – z chirurgie, interny či ARO.

Vhodným doplňkem je i pomoc dobrovolníků. Nemocní mohou požádat rovněž o duchovní službu. Právě kvůli blízkosti specializované a rychlé péče se nemocnice pravidelně snaží vyhovět žádostem rodin, případně pacientů samotných o jejich přeložení z Nového Boru na oddělení LDN v České Lípě.

„Vzdálenost mezi Novým Borem a Českou Lípou je minimální a jako argument proti přesunu nehraje roli, ale jednoznačné a podstatné je, že půjde o zkvalitnění péče a přínos pro pacienty,“ prohlásil Petr Chmátal.

Nejsou jenom z Novoborska

Navíc ze statistiky roku 2010 je zřejmé, že většina pacientů LDN nepocházela z Nového Boru a Novoborska. Jednalo se maximálně o polovinu pacientů.
Druhá polovina to naopak měla od domova do Nového Boru dál. A konkrétně v nedávných dnech zde bylo hospitalizováno z 53 nemocných pouze 15 obyvatel obcí Novoborska.

„Cílem našeho snažení je zlepšení či udržení kvality života geriatrických pacientů a dle možností zajištění následného pobytu v domácím prostředí,“ připomněl primář českolipské léčebny dlouhodobě nemocných MUDr. Nikolaj Staňko.