Košaté duby podél novoborské ulice U Vodárny, některé až se čtyřmetrovým obvodem kmene, půjdou k zemi. Důvodem jejich brzkého zániku je oprava plynárenského vedení z období konce 2. světové války.

S kácením souhlasili i ochránci přírody. „Novoborské radnici se to nelíbí a jedná s plynárenskou firmou o jejich náhradě,“ uvedla mluvčí města Radmila Pokorná.

Duby se nacházejí na území města, které však současně spadá do zvláště chráněného území CHKO Lužické hory. „Protože se jedná o kácení v ochranném pásmu zařízení plynárenské soustavy, nemáme zákonné zmocnění nijak tuto věc ani posoudit, ani rozhodnout,“ vysvětluje vedoucí odboru životního prostředí na novoborském městském úřadu Jitka Kopčáková. Podle zákona o ochraně přírody a krajiny prý postačuje takové kácení pouze oznámit nejméně 15 dní předem příslušnému orgánu ochrany přírody.

Hasiči bojovali s požárem areálu bývalého dětského tábora u Bezdězu několik hodin.
FOTO: Požár pohltil část bývalého dětského tábora Dakota pod Bezdězem

V tomto případě je tím orgánem Agentura ochrany přírody a krajiny ČR, Správa CHKO Lužické hory (dále jen AOPK). Kácení může pozastavit, omezit nebo zakázat, pokud odporuje požadavkům na ochranu dřevin.

Na konci října proběhlo místní šetření za účasti zástupců města, CHKO, firmy zajišťující kácení a provozovatele plynárenského zařízení.

„S ohledem na dimenzi stromů a jejich rozvinuté kořenové systémy, které by výkopové práce vážně poškodily s fatálními důsledky pro stromy, nelze přistoupit k jinému řešení než jejich pokácení,“ řekl Jaroslav Šreiber z AOPK. Podle něj by kácení mělo proběhnout letos v prosinci, popřípadě v lednu 2019.

„Při šetření jsme vznesli požadavek na kompenzaci ekologické újmy za odstraněné stromy ve formě náhradní výsadby, o níž budeme se správci plynovodu dál jednat,“ dodala Jitka Kopčáková.

Koalice v okresních městech Libereckého kraje.
Na radnicích větších měst se střídají po letech "stráže"

Deník dál sleduje i boj Sdružení pro trvale udržitelný život (STUŽ) a některých občanů České Lípy za zachování stromořadí mezi základní školou na sídlišti Lada a poměrně vytíženou silnicí. Severočeská vodárenská společnost je potřebuje vykácet kvůli výměně páteřního vodovodního přivaděče, který v místě leží přímo pod alejí.

Odbor životního prostředí Městského úřadu v České Lípě (OŽP) opět vyhověl žádosti o povolení k vykácení pěti kusů jírovce maďalu a jednoho kusu břízy bělokoré. Podmínil ho mimo jiné tím, že dřeviny pokácejí odborníci v období vegetačního klidu a město zajistí náhradní výsadbu na pozemku jižně od stávající lokality.

V tuto chvíli běží lhůta pro odvolání, kterou podle svých slov určitě využije předseda českolipské pobočky STUŽ Miroslav Hudec. „Určitě se odvoláme, přece to po takové době nevzdáme,“ řekl Deníku.

Ilustrační foto
Zubní pohotovost bude fungovat i v dalších letech

OŽP poprvé rozhodl o povolení kácení dotčených dřevin na konci května, STUŽ se proti tomu odvolalo. Na stůl se tak případ dostal odboru životního prostředí a zemědělství Krajského úřadu Libereckého kraje, který rozhodnutí českolipského OŽP zrušil a vrátil k novému projednání. Během několika dalších týdnů bude jasnější, zda se i podruhé zachová stejně.