Táhnoucí se oprava a přístavba smuteční síně na novoborském Lesním hřbitově je u konce. Pozůstalí se od nynějška mohou naposledy rozloučit se svými blízkými v pohodlí, které jim malá a desítky let zanedbávaná bývalá márnice mohla jen stěží nabídnout. V zimních měsících jistě každý ocení například vyhřívané lavice, ve zbytku roku hlavně mnohem větší prostor až pro 120 lidí, který poskytuje moderní přístavba historické budovy z počátku 20. století.

Blíží se konec rekonstrukce smuteční síně na Lesním hřbitově v Novém Boru. Přestavbu sto let starého objektu za zhruba 9 milionů korun provázely komplikace, které termín dokončení posunuly o několik měsíců.
Bor dokončuje rekonstrukci smuteční síně na Lesním hřbitově

Nový Bor se pustil do rekonstrukce smuteční síně loni v létě. Autorkou studie byla studentka architektury Marie Křížová, která ji zpracovala pod vedením profesora Václava Girsy z Ústavu památkové péče Fakulty architektury ČVUT. Konečnou podobu dala síni architektka Jana Strnadová „Respektovala architekturu historické stavby. Do moderně pojatého vzhledu citlivě zasadila původní cenná vídeňská okna nebo vitrážové skládací dveře z roku 1909, které jsme nechali odborně opravit,“ předesílá starosta Nového Boru Jaromír Dvořák.

Komplikace

Přestavba měla být hotová už koncem loňského roku, stavební komplikace ale termín posunuly. Potíže způsobil desítky let zanedbávaný stav historického objektu. Jeho velké zavlhčení bránilo pokračování prací, bylo i jednou z příčin sesunutí zdiva ve sklepních prostorech. „Nejdřív se muselo na doporučení statika sanovat stávající zdivo a současně bylo třeba objekt vysušit. Tím se oddálily navazující práce,“ vysvětluje vedoucí odboru rozvoje města Miroslav Jeništa.

Po rekonstrukci bude smuteční síň na Lesním hřbitově větší a modernější.
Smuteční síň se bude opravovat do jara

Nakonec se ale vše vyřešilo a stavbu za 8,9 milionů korun se podařilo zdárně dokončit. „Současný vzhled se s původním, kdy byly například stěny obložené umakartem, nedá ani trochu srovnat. Po desítkách let jsme získali opravdu důstojné místo pro poslední rozloučení,“ dodává starosta Jaromír Dvořák.