Jde už o 13. ročník, v okolí Mimoně se pouštní uniformy proháněly potřetí. Airsofotové kuličky svištěly vzduchem, tanky se opět proháněly krajinou.

Do celé akce se zapojilo na 1300 vyznavačů tohoto moderního druhu vojenského sportu z celé Evropy i česká armáda. Osmdesátihodinový maraton jedné z největších vojenských simulačních akcí v zemi skončil v neděli v 8:00.

Povstalci

Hra nazvaná Protector je zasazena do fiktivní afghánské provincie Zábul, nad níž se tyčí vrch Ralsko se zříceninou stejnojmenného hradu. „Vytvoříme kus světa a je na hráčích, co se v něm stane. Třeba dnes víme, že tady bude mít guvernér otevřenou kancelář, v hlavním městě bude vydávat koncese a jednat s občany, ale to jsou věci, které by člověk věděl i v normálním životě. Jestli se tu objeví třeba povstalci, to už záleží na nich," popsal ČTK situaci při hře hlavní organizátor Josef Starý.

Na třídenní akci dorazily i desítky zahraničních nadšenců z okolních států. Účastníci jsou z Česka, Ukrajiny, Ruska, Rakouska, Německa, Anglie, Irska, Polska či Švýcarska. Většinou jsou to dospělí lidé, protože airsoftové pistole patří mezi zbraně, které smějí používat jen lidé starší 18 let. Kromě bojovníků se zbraněmi se do akce zapojují i neozbrojení civilisté. Na věrohodnosti celé akci přidávají například i speciálně vydávané noviny Islam Today.

„Akce není ale jen o airsoftu, jsou tu účastníci, kteří si hrají na novináře, charitativní organizaci, lékaře bez hranic. Takže tu mohou být i mladší, ale vždy v doprovodu zodpovědné osoby," uvedl Starý.

Protector je hra propracovaná do nejmenších detailů. Účastníci mají vlastní upravená auta a vybavení. Nádech skutečného boje akci dodává armáda. „Ze Žatce přijel obrněný pandur, na místě jsou pyrotechnici z Bechyně, operační skupina z Olomouce. Někteří vojáci se přímo zapojují do hry, jiní pořádají přednášky workshopy," řekla ČTK Eva Zítková z armády.

Pro vojáky je účast na simulačních bojích v Ralsku způsobem, jak se přiblížit veřejnosti. „Není to pro ně hra ani cvičení, ale prezentují, jaké má armáda vybavení, co umí technika a podobně," uvedla Zítková.