Proto Miloslava Hudaková, Jan Dvořák a Helena Slavíková požádali o opětovné projednávání tohoto bodu. O zrušení prodeje zahrádek se jednalo ve středu. „Jsme jednoznačně pro to, aby se zahrádky neprodávaly. Musíme se chovat jako řádní hospodáři, a proto si myslíme, že cena, za kterou jsme pozemky prodali, je příliš nízká," uvedla jeden z důvodů Miloslava Hudaková.

Ta doplnila, že se jí rovněž nelíbí, že se o jejím protinávrhu neprodávat zahrádky nehlasovalo již na minulém zasedání. „V územním plánu se se zahrádkami počítá jen dočasně. Jsem pro, aby pozemky měli zahrádkáři i nadále jen v pronájmu," upřesnila ještě Miloslava Hudaková.

Zahrádkářskou kolonii o celkové výměře okolo devíti tisíc metrů čtverečních prodali zákupští zastupitelé v srpnu za cenu 60 korun za metr čtvereční. Cenu obhajoval starosta Zákup Radek Lípa (nez.) tím, že lidé na pozemcích hospodaří již několik desítek let.

Za tu dobu pozemky zhodnotili, i když se jednalo o majetek města, který měli v dlouhodobém pronájmu. „Podle právního posudku, který jsem si nechal vypracovat, mají pozemky omezené užívání. Proto je není možné prodat za maximální cenu, která je v Zákupech pro tento typ pozemku 120 korun za metr čtvereční," podotkl Radek Lípa.

Zastupitel Jaroslav Hajdů pak doplnil, že omezeným užíváním se rozumí to, že město má na zahrádky předkupní právo. Majitelé je navíc městu musí prodat za úplně stejnou cenu, za kterou ji koupili. Pozemky jsou pak určené pouze na zahrádky. Nynější majitelé pozemků je tak nemohou používat pro žádné jiné účely. Například si tam nesmí postavit dům.

Jenže zastupitelé, kteří o opětovné projednání bodu požádali, starostův právní posudek zpochybnili. „Pokud se nedokážeme dohodnout na ceně, udělejme tedy na pozemky znalecký posudek a tím se poté řiďme," navrhla po delší diskuzi zastupitelka Sylva Moravcová (ČSSD).

Ani její návrh a ani původní návrh na revokaci srpnového usnesení však neprošel. Platí tak tedy to rozhodnutí, kterým město parcely prodalo zahrádkářům.