Na perspektivu sklářského oboru se v pondělí přijela podívat ministryně školství, mládeže a tělovýchovy Kateřina Valachová do Nového Boru. Na půdě novoborské sklářské školy se ministryně Valachová seznámila se stavem sklářského průmyslu a jeho problémy, zároveň bylo vidět, že je příjemně překvapena aktuální kondicí a směřováním školy. Přislíbila i větší podporu sklářských oborů v kraji.

„Dotační program bude významně změněn z hlediska preferencí a právě sklářství v Libereckém kraji bude podpořeno více, než bylo v minulých letech," uvedla Valachová.

Sklářský průmysl na Novoborsku i jinde se před lety dostal do těžké krize, která ještě předcházela mnohem horší plošné ekonomické recesi v roce 2008. Mnoho velkých zaměstnavatelů v oblasti omezilo svůj provoz nebo dokonce zkrachovalo. To se projevilo i na počtu zájemců o sklářské obory, neboť děti ani jejich rodiče nevěřili, že má obor perspektivu.

V posledních letech se situace postupně zlepšuje a dnes mají sklářské firmy naopak problém najít dostatek zaměstnanců. Staří bardi pomalu odcházejí do důchodu a mladá krev v oboru citelně chybí. Sklářské školy jsou v tuto chvíli jediné, kdo situaci může zvrátit a jak je vidno, celkem se jim to daří.

Ministryně školství Kateřina Valachová fouká do píšťaly v huti novoborské školy.„Myslím si, že škola je naším domácím stříbrem, či zlatem. Já si pamatuji, když tu byly jen 4 třídy. Paní ředitelce a jejímu managementu se podařilo tu školu zprovoznit tak, že každý rok přibývají žáci. Jejich stav se dnes blíží čtyřem stovkám," říká starosta Nového Boru Jaromír Dvořák a dodává, že je to vidět i po městě, v jehož ulicích výrazně přibylo mladých lidí.

Ukázali potenciál

Ministryně Valachová si prošla téměř všechny učební prostory sklářské školy, dokonce si mohla za asistence odborníků ze skla vyfouknout jakýsi tvar připomínající žárovku. Finální výrobek se však netvoří jen v huti, proto zástupci školy provedli Valachovou i skrz proces zušlechťování skla. Mladí brusiči, malíři, rytci, vitrážisté a další umělečtí zpracovatelé jí ukázali svůj potenciál, který jim předali mistři jednotlivých oborů.

A nebyla to jen nějaká hra na efekt. „My tu celkem nedávno měli komplexní školní inspekci, minulý týden školu navštívil hejtman Libereckého kraje Martin Půta a do toho se ozvali zástupci ministerstva s ohromující zprávou, že by k nám chtěla zavítat paní ministryně. Tento zájem nás samozřejmě těší, ale nechceme vytvářet ani pro tak významné hosty nějaké divadlo. Nechala jsem tedy výuku probíhat běžným způsobem, protože si myslím, že máme být na co pyšní," řekla ředitelka sklářské školy Ilona Jindrová.

Jedinou výjimkou tak bylo překvapení na závěr, kdy si pěvecký sbor Skleněnky, složený ze studentů oboru Předškolní a mimoškolní pedagogika, připravil hudební číslo.

Návštěva ministryně proběhla v přátelském duchu a sama zjistila, že zde jdou správným směrem.

Z Boru ministryně zamířila do Liberce a Jablonce. Valachová ocenila, jak Liberecký kraj dokázal i přes úbytek žáků udržet tradiční sklářské obory. „Liberecký kraj dokázal skloubit regionální specifika, což rozhodně sklářství je, se vzděláváním a přípravou, ale také ve spolupráci se zaměstnavateli," řekla Valachová. Chce, jak řekla, více ocenit kraje, které mají v oblasti řemesel konkrétní výsledky.

Mimořádnou podporu sklářských škol by kraj uvítal, finančně je totiž udržení těchto oborů velmi náročné. „Náklady na jednoho žáka ve sklářských oborech v maturitním oboru činí 17 400 Kč, v učebním oboru dokonce 20.000 korun ročně z hlediska provozního příspěvku z rozpočtu Libereckého kraje. Náklady na studenta gymnázia jsou, pro srovnání, pod 10.000 korun ročně," řekl vedoucí krajského odboru školství Leoš Křeček. Samostatně jsou podle něj financovány sklářské hutě. "Jedná se o částku přesahující sedm milionů korun ročně," dodal.

V Libereckém kraji jsou tři sklářské školy - v Kamenickém Šenově, Novém Boru a Železném Brodu. Dohromady na nich studuje zhruba 670 žáků, z toho 285 sklářské obory. Ty nabízí také Střední škola řemesel a služeb v Jablonci nad Nisou, kde studuje sklářství dalších šest mladých lidí. Navzdory demografickému vývoji studentů ve sklářských oborech v posledních letech pomalu přibývá. Podle ředitelů pomáhá stipendijní program kraje a také oživení sklářského průmyslu.

Třeba na sklářské průmyslovce v Kamenickém Šenově, která je nejstarší sklářskou školou v Evropě a letos slaví 160 let svého založení, studuje 75 žáků. Ještě před dvěma lety jich bylo sotva 60. „A bude jich přibývat, v prvním ročníku máme 30 studentů a do budoucího prvního ročníku už máme 27 zápisových lístků a vyhlašujeme ještě třetí kolo přijímacího řízení," řekla asistentka ředitele školy Romana Karbanová. Ještě před několika lety se škole nedařilo třídy naplnit ani šesti koly přijímaček. „Zájem roste, pomáhá nám i spolupráce, kterou jsme navázali s podniky, jako je Preciosa, Crystalex nebo Ajeto," dodala Karbanová.