Ještě před měsícem se zdálo, že osud Mimoňských válek je zpečetěný a že se tato akce na letišti v Hradčanech konat nebude. Starosta města Ralsko Jindřich Šolc ale připustil, že by se tato velmi navštěvovaná akce mohla uskutečnit.
„Pokud nám pořadatel uhradí sankci, kterou jsme mu uložili, pak není problém, aby Mimoňské války byly,“ řekl starosta Jindřich Šolc. Vysvětlil, že sankci vyměřili za to, že na srpnové akci nevydal označené vstupenky, a tudíž město nemohlo provést kontrolu, kolik tam přišlo lidí. Od vybraného vstupného se odvíjí poplatek, který vybírá město.
Pořadatel akce Stanislav Rydlo se ale brání. „Nevydávali jsme vstupenky, které jsme měli od města, protože jsme to organizačně nezvládli. Nebyl to úmysl a také jsme se omluvili, dali nahlédnout do účetnictví, bankovního převodu a předali jsme letecké snímky, abychom radní ujistili, že jsme vydávat dva druhy vstupenek nestíhali,“ vysvětlil pořadatel Mimoňských válek.
V tuto chvíli požaduje město Ralsko zaplacení 600 tisíc korun pokuty. „Zatím jsme ani zaplatit nemohli, protože platební výměr neměl všechny náležitosti. V úterý jsem dostal nový, ale odvolám se proti němu,“ vysvětluje dále Stanislav Rydlo. Domnívá se totiž, že nemají městu odvádět deset procent ze vstupného, ale pouze pět, neboť akci pravidelně opakují. „My máme u Ralska půlmilionový přeplatek,“ dodává pořadatel.
Zda se tedy letos uskuteční další Mimoňské války, není jasné.Jak potvrdil správce prostoru v Ralsku Oldřich Haas, pořadatel jej už kontaktoval. „Podle pravidel, které schválila rada kraje, musí nejprve doložit souhlasné stanovisko Ralska. Pak musí připravit plán záboru pozemku a doložit, jak bude zajištěna bezpečnost, příjezdové komunikace, zdravotnická péče a další podmínky,“ popsal Oldřich Haas, vedoucí majetkové správy prostoru Ralsko Krajské správy silnic.
Pokud město rozhodne, že akci povolí, obrátí se pořadatelé na Krajskou správu silnic, pracoviště Sosnová, která letiště za Liberecký kraj spravuje. Ta také vydá své stanovisko. Při větších akcích bude žádost posuzovat rada kraje. „Vždy vycházíme ze stanoviska města Ralsko, nepůjdeme proti jeho rozhodnutí,“ uvedl Vít Příkaský, člen rady kraje s tím, že žádná žádost pořadatelů do rady zatím nepřišla.